Andra nyheter

Protestaktion mot senaste avrättningar i Iran

Avrättningen av den 63-åriga politiska fången, Ali Sarami, i Iran visar på prästerskapets rädsla för den iranska motståndsrörelsen

FFFI tillsammans med sina medlemsorganisationer arrangerar en protestaktion utanför den iranska ambassaden i Lidingö för att protestera mot vågen av avrättningar av politiska fångar i Iran och de senaste komplotterna mot Camp Ashraf och dess invånare.       

Ali Sarami, 63, medlem i oppositionsgruppen Iranska Folkets Mujahedin, PMOI, avrättades tidigt på tisdag morgon genom hängning i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Han greps i augusti 2007 under en ceremoni på årsdagen av massakern på 30 000 politiska fångar som skedde sommaren 1988. Ali Sarami dömdes därefter till döden i december 2009.
Han avrättades enligt Irans åklagare för att han stödde den iranska oppositionsgruppen Folkets Mujaheddin, PMOI, samt för att han besökt sina anhöriga i Camp Ashraf i Irak (Camp Ashraf som är hemvist för 3400 medlemmar av den iranska oppositionsgruppen PMOI). Han arresterades, enligt prästerskapets s.k. revolutionära åklagare, i augusti 2007 anklagad för ”propaganda mot den islamiska republikens heliga lagar” samt för att ha deltagit i ”kontrarevolutionära” ceremonier och sammankomster till stöd för PMOI.

Samtidigt med Ali Saramis avrättning avrättades ytterligare en person i Iran efter att denne anklagats för spioneri och för att ha samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.

Inför växande folkliga protester och en allt mer isolerad ställning på den internationella politiska arenan tar det iranska prästerskapets diktatur till politiska avrättningar i förhoppning om att skrämma den iranska befolkningen till lydnad. Diktaturens fanatiska åtgärder pågår inte enbart inom Irans gränser utan sträcker sig över till grannlandet Irak med ständigt pågående komplotter mot flyktinglägret Camp Ashraf och mot Camp Ashrafs invånare. Trots detta står den iranska befolkningen emot det tilltagande förtrycket och de ökade avrättningarna och står därvid ståndaktigt upp för frihet och demokrati, inspirerade av Camp Ashraf som för det iranska folket framstår som ett föredöme i motståndskampen mot det iranska prästerskapets diktatur.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, fördömer de senaste avrättningarna i Iran och uppmanar den svenska regeringen att omedelbara agera för att stoppa dessa avrättningar samt att omedelbart vidta effektiva och adekvata åtgärder med krav på ett ovillkorligt och omedelbart frigivande av alla politiska fångar i Iran. 

 

Dag: onsdagen, den 29 december

Tid: 14:30

Plats: Framför iranska ambassaden, Lidingö

Politisk fånge avrättades genom hängning