Motståndsrörelsen, Nyheter

Irakiska styrkor attackerade Camp Ashraf under julhelgen

Iranska regimen och dess irakiska hantlangare utnyttjar jul- och nyårshelgen för att införa ytterligare repressiva åtgärder.

Lördagen, den 25 december, tog irakiska styrkor till våld och hotelser för att tvinga bort en grupp om åtta Ashraf-invånare som under de 20 senaste månaderna arbetade med patienterna vid Ashraflägrets sjukhus. Denna aggressiva handling är en del i försöken att öka medicinska restriktioner införda mot invånarna i Ashraf. 

Irakiska styrkor på order av en kommitté inom premiärministerns kansli, att undertrycka Ashraf, under befäl av överste Latif med understöd av 25 Humvee militärfordon gick på söndag eftermiddag till attack mot lägerinvånarna stationerade vid sjukhuset.  

Irakiska soldater misshandlade dem svårt med pinnar, klubbar och batonger. Dussintals lägerinvånare blev slagna och sårade där tillståndet är allvarligt för några av dem. Behrouz Mohajer, är en av de som befinner sig i kritiskt tillstånd till följd av slag mot bröstet.

Parallellt med attacken hindrades en ögonspecialist och en specialist för inre sjukdomar från att komma in i Ashraf.

Dessa inhumana handlingar mot invånarna i Ashraf strider mot internationella lagar och konventioner mot bakgrund av invånarnas status som skyddade personer under den fjärde Genève konventionen. De är även ett i leden av åtskilliga repressiva åtgärder för att göra livet outhärdligt för lägerinvånarna.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, fördömer denna brutala attack och uppmanar FN och dess insatsstyrka i Irak, UNAMI, samt de amerikanska styrkorna stationerade i Irak att vidta omedelbara åtgärder för att garantera Ashraf-invånarnas säkerhet och säkerställa deras beskydd.