Nukleärt, Nyheter

USA:s försvarsminister ser stöd för Iran-sanktioner

Irans grannländer är klart bekymrade över Irans ”aggressiva beteende” och stöder de internationella sanktionerna som syftar till att stoppa landets nukleära ambitioner, sade USA:s försvarsminister Robert Gates efter en vecka lång rundresa i regionen med stopp i två Gulf-stater.

Det rapporterar Reuters på fredagen den 10 december och skriver vidare att Gates berättade för journalisterna på planet hem efter besök i Oman, Afghanistan och Förenade Arabemiraten att

”Ni kan se ett allmänt stöd i regionen för tillämpning av sanktionerna samt för våra ansträngningar att göra sanktionerna effektiva och försöka påverka den iranska regeringen så att de ger upp sitt kärnvapenprogram.”

”Det finns uppenbarligen en oro, inte bara i regionen men också på annat håll, om Irans övergipande aggressiva beteende beträffande Hizbollah och Libanon samt på andra platser runt om i världen”, sade den amerikanska försvarsministern och tillade att ”jag tror att det är i stort sett en gemensam oro.”

Iran har under de senaste dagarna vidtagit åtgärder för att lugna de arabiska Gulf-staterna efter att amerikanska diplomattelegram släppta av WikiLeaks visade en betydande oro i regionen över Teherans anrikningsprogram. Det internationella samfundet misstänker att Irans nukleära program syftar till att producera kärnvapen men Iran avfärdar detta och påstår att det är till för att säkerställa landets energiproduktion.

Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki sade vid en säkerhetskonferens i Bahrain förra veckan att ”vår makt i regionen är er makt”. Men en högt uppsatt säkerhetstjänsteman för arabiska Gulf-stater sade att oron skulle finnas kvar tills dess att Iran tar ”öppet” itu med det internationella samfundet över landets kärnenergiprogram.

Gates sade att han hade diskuterat betydelsen utav att upprätthålla diplomatiska och ekonomiska påtryckningar på Iran under en ”mycket tillfredsställande” möte med Abu Dhabi kronprins, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahayan, i Mina Palace på torsdag kväll.

”Vi pratade om våra bilaterala förbindelser, i synnerhet våra militära relationer såväl som det önskvärda i ett utökat multilateralt samarbete i viken inom luft- och missilförsvar samt inom havsövervakning. Vi pratade självfallet om Iran, sanktionernas betydelse och om vikten av att hålla de diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna på Iran”, sade Gates.