Engagemang

Stoppa den grymma belägringen av av Camp Ashrafs invånare i Irak

Pressmeddelande                                                           

Mehdi Fathi som led av svår cancer, idag avlidit i Camp Ashraf efter att ha vägrats livsnödvändig specialistvård

Anhöriga och anhängare till medlemmarna av den iranska oppositionsgruppen Iranska Folkets Mujahedin som befinner sig i Camp Ashraf, Irak, kommer på lördagen den 11 december att protestera utanför den irakiska ambassaden i Stockholm, i protest mot de restriktioner mot lägrets invånare som irakiska styrkor infört.

Enligt uppgift har en av gruppens medlemmar, Mehdi Fathi som led av svår cancer, idag avlidit i Camp Ashraf efter att ha vägrats livsnödvändig specialistvård.

Dussintals obotligt sjuka och cancerpatienter vägras tillträde till medicinsk vård och specialistläkare av irakiska styrkor på order av Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Camp Ashraf, som är hem för 3400 medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Iranska Folkets Mujahedin (People’s Mojahedin Organization of Iran), har under de senaste två åren varit under en inhuman belägring av irakiska styrkor under befäl av premiärminister Nuri al-Maliki.
Hårda irakiska restriktioner mot Ashrafs invånare, som infördes efter begäran av Irans diktaturregim, inkluderar både hinder för invånarna att få tillgång till sjukvård samt hindrar akut nödvändiga medicinleveranser.

Irakisk militär attackerade de obeväpnade invånarna i Camp Ashraf den 28 – 29 juli 2009, vilket ledde till att 11 flyktingar dödades och c:a 500 skadades, varav några av de sårade dog på grund av bristande tillgång till medicinsk vård.

Demonstranterna fördömer de pågående repressiva åtgärderna mot invånarna i Ashraf och uppmanar:
• USA och FN att ingripa och stoppa den grymma belägringen och begränsningarna av Ashraf-invånarnas liv och frihet.
• USA att se till att amerikanska styrkor återigen ta över beskyddet av Camp Ashraf precis som de gjorde under åren 2003 till 2008
• FN att permanent stationera ett övervakningsteam från UNAMI i Camp Ashraf för att bevaka lägret och övervaka att lägerinvånarnas rättigheter upprätthålls.

Förenade Föreningar För et Fritt Iran sänder sina djupaste kondoleanser till Ashraf-invånare, anhöriga och medlemmar av nationella motståndsrörelse och lägger ansvaret för denna tragedi på Al-Maliki.

 

Datum: lärdag 11 december

Plats: Stockholm, utanför Iraks Ambassad

Tid: 13:00

Kontakt:

Massoud Azadeh: 070 -740 99 89

Akbar Parizani: 070 745 56 60