Folkliga protester, Nyheter

Studentprotester på studentdagen i Iran

Vid lunchtid idag har hundratals studenter vid Sharif universitet i Teherans skandera ”Död åt diktatorn” tillsammans med människor som hade samlats utanför universitetet till stöd för studenternas protest.

Teherans universitet är omgiven med anti-uppror och andra repressiva krafter. Tusentals människor har samlats på gator runt universitetet sedan i morse för att stödja studenternass protest. Dem repressiva krafter utrustade med elektriska batonger och tårgas hindrar människor från att gå varken in eller ut från universitetet. Ett antal ungdomar greps när de var förbi universitetet.

Hundratals studenter har även iscensatt en insamling vid Tehran ”University of Science & Technology ”.

Ett större antal civilklädda Revolutionsgardister och andra suppressiva agenter är stationerade på tunnelbanestationer, i synnerhet de i centrum på gatorna runt universitet idag.

I staden Ghazvin samlades över 2000 studenter i cantrala torget ”Ghalam torget” och roppade slags ord mot regimensledare.

Samma aktiviteter har rapporteratd från andra städer som Hamadan, Zanjan, Isfahan, Zahedean ..

Igår eftermiddag, demonstrerade studenter i yrkeshögskolan, Teherans universitet och Arts University och skanderade ”Död åt diktatorn.” Minst tre Yrkeshögskolestuderande och en kvinnlig student från Arts University greps, enlig ögonvittne. Förtryckarstyrkor har belägrad universitetets entréer och förhindrar och omringat studenter för att stoppa andra människor att ansluta sig till demonstrerande studenter enlig inkomna rapporter.

Inför Student Dag, 7 december, invånarna i Tehran speciell ungdomar skanderade anti-regim slagord som ”Död åt diktatorn” och ”Allahu Akbar”  från hustaket över hela Tahran i natt.

Att skriva slagord på väggarna och distribuera regimkritisk flygblad är några av de populära aktiviteter i huvudstaden och andra städer som Shiraz, Hamedan, Qazvin, Ahvaz och Ardebil ingår . Ett stort antal Bassij paramilitär styrka har mobiliserats för att ta bort graffiti på väggar.

Som en reaktion på Ali Khameneis nedsättande anmärkning mot motståndare till regimen som kallar dem som ”bakterier,”  svarade folkt genom att skriva ”Du är grodden” på sedlar.

En manifestation,arrengerad av FFFI, hålls idag, kl. 18:30 på mynttoret i stockholm, till stöd för studenternas kamp i Iran.