Folkliga protester, Nyheter

Iran: Studenter förbereder sig för regimprotester på studentdagen

 Studentföreningar och aktivister på iranska universitet förbereder sig för regimprotester på studentdagen den 7 december rapporterar Deutsche Welle persiska på fredagen.

Studenterna vid landets olika universitet släpper uttalande och uppmanar eleverna om deras kollegor att delta i protesterna, enlig rapport.  

Uttalandena kritiserar kraftig den iranska regimens repressiva politik och grymhet mot iranska medborgare och studenter, som syftar på omfattande arresteringar och säkerhetsstyrkor attacker mot landets campus.

I ett uttalande erinrar studenter vid Teherans Khajeh Nasir universitet regimens barbariska åtgärder mot omfattande uppror efter juni 2009, säger: ”Våra minnen har skamfilats av bilder på våra vänner som kastades ut från balkonger, trasiga dörrar och fönster, kulor, batonger, tårgas, rök och vänner vars blod har flutit, de som har skadats och andra fängslade och är under tortyr. ”

Studenter vid Fri universitetet i Teheran påminner i ett separat uttalande om smärtsamma minnen av mordet på sina kamrater, Ashkan Sohrabi och Amir Javadifar, under upproren 2009.

Studenterna deklarerar äveb beslutsamhet och lovar att stå fast i kampen för demokrati samt arbeta för att befria sina fängslade kollegor.

Över 90 framstående studenter har fängslats av mullornas regim sedan i juni 2009 uppror, enligt Daneshjou News.

Den 7 december hålls till minne av tre studenter som shahens polis sköt ihjäl år 1953.

Den iranska regimen har intensifierat sina säkerhets- och förebyggande åtgärder i Teherans centrala delar med avsikt att stoppa protester under studentdagen.