Nyheter

Iran: Rättegången för tre amerikaner sätts till februari

Rättegångsdatumet för de tre amerikaner, som blev arresterade för mer än ett år sedan längs irakiska gränsen och som står anklagade för spionage, har satts till den sjätte februari av iranska myndigheter, enligt deras advokat på söndag.

Rättgången skulle ha inletts den sjätte november, men myndigheter sade att de hade skjutit upp den eftersom en av amerikanerna, som släpptes mot borgen, inte hade återvänt till landet för att inställa sig inför rätten.

Fallet är bland de många motsättningar mellan Iran och USA, som ständigt har manat till att amerikanerna ska släppas.

Deras advokat, Masoud Shafiei, sade att han hade mottagit ett officiellt tillkännagivande om det nya rättegångsdatumet på söndag.

Sarah Shourd frigavs i september och återvände till USA medan hennes fästman, Shane Bauer, och deras vän Josh Fattal hålls kvar i fängelse.

Shourd och deras familjer har förnekat att de gjorde något fel. Shourd har efter sitt frisläppande sagt att de bergsvandrade i en vacker och relativ fridfull del av norra Irak och omedvetet korsade en omarkerad gränsövergång till Iran när de arresterades i juli 2009.

Iranska myndigheter påstod att de hade frigivit Shourd som en humanitär gest på grund av ospecificerade hälsobekymmer, även om kvinnan sedan dess har sagt att hennes hälsa är fint.

Iran varnade att landet kommer att beslagta de halv miljon dollar som lagts i borgen av Shourd om hon inte återvänder till rättegången.

Den 32-åriga Shourd från Oakland i Kalifornien har inte avslöjat några planer på att återvända till Iran.

Hon sade i en intervju med New York Times, den 31 oktober, att de tre gick av en omarkerad sandväg och omedvetet gick över gränsen från Irak endast för att en gränsvakt av okänd nationalitet gestikulerade för dem att komma närmare.

Iran anklagade dem till en början, endast för att olovligt ha passerat den iranska gränsen. Senare tillades spionage åtalen, men myndigheter har gett få detaljer som stöder anklagelserna.

Teherans chefåklagare, Abbas Jafari Dowlatabadi, sade i september att amerikanerna hade ”utrustning, dokument och hade fått träning” utan att närmare gå in på detaljer. Den officiella nyhetsbyrån IRNA citerade då Dowlatabadi med att säga ”de kom inte till Irak och Iran för underhållning”,

Shafiei sade på söndag att domaren i fallet hade vägrat att låta honom träffa sina klienter, Bauer och Fattal för att förbereda inför rättegången.

”Han svarade, du kommer att träffa de under rättegångsdagen” berättade Shafiei för Associated Press. ”Jag behöver träffa de för att förbereda mitt försvarsbrev.”

Samantha Topping, en taleskvinna för amerikanernas familjer sade på söndag att de inte hade några omedelbara kommentarer på tillkännagivandet av det nya rättegångsdatumet.

De tre amerikanerna är utexaminerade från University of California vid Berkeley. Shourd och Bauer, 28 år, levde tillsammans i Damaskus, Syrien, där Bauer jobbade som en frilansjournalist och Shourd som en engelsklärare. Fattal, en 28-årig miljöaktivist var på besök hos dem i juli 2009.

Bauer är född och uppväxt i Onamia, Minnesota, och Fattal växte upp i Pennsylvania.