Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fem advokater gripna i Iran

Fem advokater har gripits i Iran anklagad för säkerhetsrelaterade brott rapporterade en lokal nyhetsbyrå på söndagen.

Teheran allmänåklagare Abbas Jafari Dolatabadi sade att tre av de advokater greps när de återvände från en resa till Turkiet, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

”Två andra advokater greps också i samband med de tre” berättade åklagaren till Fars nuhetsbyrån.

”De har fängslats för att ha begått säkerhetsrelaterade brott och brott mot den islamiska republikens moraliska normer utanför Iran”, sade han utan att gå in i detaljer.

Sara Sabaghian, Maryam Kian-Ersi och Maryam Karbasi greps på Teherans internationella Imam Khomeini Airport på lördagen, rapporterade Sharq tidningen.

De tre hade undertecknat ett öppet brev i september som kräver frigivning av ledande advokat för mänskliga rättigheter Nasrin Sotoudeh. 

Nasrin Sotoudeh är en människorättsadvokat som representerade ett antal politiska fångar i Iran. Hon greps i Tehran den 4 sep 2010 anklagad för ”verksamhet mot den nationella säkerheten ”och” propaganda mot den islamiska republiken.”

Sabaghian är medlem i en kommitté för att försvara rättigheterna för kvinnor och barn. Hon representerade också Hossein Ronaghi-Maleki, en bloggare, som avtjänar ett 15-årigt fängelsestraff och greps efter ett riggade presidentval, som säkrade Mahmoud Ahmadinejads omval 2009. Hon har fängslats en gång tidigare den 8 juli.
 
Maryam Kian-Ersi försvarade ”en kvinna som dömts till stening till döds för äktenskapsbrott några år sedan.”