Nukleärt, Nyheter

IAEA anklagar Iran för att förhindra utredning om kärnkraftsplaner

Chefen för FN: s Internationella atomenergiorganet sade på måndagen att Iran fortfarande inte har gett bevis på att dess atomenergiprogram är fredligt.

Iran insisterade i en kärnteknisk debatt på FN: s generalförsamling igen att de endast arbetar med civil energi. Västvärlden anklagar Iran för att vara på väg att utveckla kärnvapen.

Internationella atomenergiorganet chef Yukiaya Amano berättade inför FN: s generalförsamling: att ”Iran har inte utfört dem nödvändiga samarbetet för att tillåta interventionsorganet bekräfta att allt kärnaktivitet i Iran är i fredliga ”.

Iran måste utföra ”fullständigt genomförande” av IAEA och FN: s säkerhetsråds resolutioner som har tvingat fram fyra rundor av sanktioner över Irans vägran att stoppa anrikningen av uran.

Iran tillbakavisade anklagelserna i debatten. ”Den påstående att ” Iran inte har tillhandahållit det nödvändiga samarbetet ”är felaktigt och missvisande”, säger den islamiska republikens vice ambassadör Eshagh al-Habib.

Han kallade FN: s säkerhetsråd sanktioner resolutioner ”olaglig”.
”Iran är ”fast beslutet att utöva en oförytterlig rätt att utveckla kärntekniken för fredliga ändamål.”

Eshagh al-Habib sa att Iran är redo att starta nya samtal med de sex internationella makter – Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA – om landets kärnenergiprogram bilresa från den 10 november.

”Vi väntar på att se den goda viljan hos de andra parterna och deras verkliga avsikt för meningsfulla och framgångsrika samtal, sade han.