Artikel, Nyheter

Inköpslista mest potenta utmaning för Irans styrande system

Den mest potenta utmaning för Irans styrande system kan inte vara internationella sanktioner eller den tilltagande inhemska politiska oppositionen, men något så enkelt som en inköpslista.

När Sanaz, en 47-årig Teheran mor, går till marknaden dessa dagar, gräver hon djupare in i hennes handväska för grundläggande behov: priserna på brödet har mer än femdubblats, matolja mer än fördubblas, och priset på lammkött har ungefär tredubblas sedan förra året, rapporterar Ap från Tehran.

”Hur mycket kan vi motstå?” sa Sanaz, som gav henne bara förnamn på grund av rädsla kring säkerhetsfrågor. ”Folk är mycket arga och mycket orolig.”

Det är bara början på mer förväntade prishöjningar, även för Irans lågtaxerade bensin, som islamiska ledare börjar trimma uppskattningsvis 100 miljarder dollar år i statliga subventioner för bränsle och basvaror som för många låginkomsttagare iranier betraktas som en födslorätt.

Bensin säljas idag till 3.700 rial (37 cent) per gallon, eller 1.000 rial (10 cent) per liter, priset förväntas stiga inom kort med 400 procent. Subventioner hållit priset av traditionella tunnbrödet till så lågt som 1.000 rial (10 cent) innan den ökade kraftigt i de senaste månaderna.

Myndigheter trampar med försiktighet. De är mycket medvetna om att ett folkligt bakslag över priser och levnadsstandard kan vara mycket svårare att kontrollera än förra årets gataprotester över påstådda kapade val. Anledningen är att kärvt i varje plånbok skulle sannolikt ta ut iranska arbetarklassen i protest som har varit grundvalen för president Mahmoud Ahmadinejad och det härskande systemet. skriver AP

Redan har kraftfulla köpmän i Teheran’s Bazaar och andraställe iscensatt strejker över vad de påstår är regeringens taktik att pressa ut mer skatter och avgifter. Parallellt med den växande av internationella företag som drar sig ur Iran på grund av sanktionerna över Irans vägran att stoppa kärnbränsle produktion.

Den lägger upp till en nivå av ekonomisk osäkerhet som tjänstemännen är angelägna nog att montera en obeveklig kampanj spinn, anspråk på nedskärningar är faktiskt ett sätt att minska gapet mellan rika-fattiga och försäkrade att de senaste sanktionerna inte kan göra mycket skada efter årtionden av ekonomiska kantstenar av väst.

Fordon från SPO patrullerar med slagsord i olika delar av Teheran, enligt den statskontrollerade ISNA.

Men det har också varit några synbara muskler böjning att backa upp det. En märkbar ökning av säkerhetsstyrkorna runt Teheran den här veckan tolkas som ett trubbigt budskap till några grupper som överväger protester över nedskärningar.

Wall Street Journal rapporterade förra veckan att den iranska regimen har placerat sin suppressiva styrkor i mer än 2000 platser i Teheran för att förhindra folkliga protester som en reaktion på stigande priser.

Läs mer:

Internationella sanktioner sätter press på prästerskapet

Irans bekymrade ekonomi