Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Stoppa avrättningen av Sakineh

Sakineh Ashtiani kan avrättas imorgon

Tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashanti kan komma att avrättas i morgon, onsdag den 3 nov. Iranska myndigheterna gett klartecken om avrättning till Tabriz-fängelset, där Sakineh sitter fängslad Enligt den internationella kommittén mot stening (ICAS).

FFFI vädjar till omvärlden, speciell den svenska regeringen, att agera för att  rädda hennes liv.

Samtidigt den 4-5 november har en grupp iranska parlamentariker bjudits in på officiellt besök i Sverige.  I programmet ingår bland annat möten med representanter Utrikesutskottet och UD.

Det råder en oklarhet om vilka på vems inbjudan besöker dem Sverige.

Socialdemokraternas pressekreterare Peder Palmstierna har i en kommentar till besöket meddelat att: ”delegation som är i Sverige på inbjudan av UD och och som under sitt besök också träffar olika utskott i riksdagen och då även Mikael Damberg och Urban Ahlin. Socialdemokraterna är beredda att föra samtal med både demokratier och diktaturer”. Det råder ingen tvekan om att Iran tillhör den senare kategorin.

– FFFI är starkt kritisk till att den svenska regeringen tillåter representanter från en diktatur göra besök i Sverige och uppmanar regeringen, statsministern och utrikesministern att med handling förverkliga sin EU-politik och vidta lämpliga åtgärder i detta avseende för att ställa in den iranska delegationens Sverigebesök.

Följande personer inkluderar delegationenslistan: Seyed Kazem Mousavi, Gholam Hossein Mas Oudi Reihan, Mohammad Reza Sha Bani, Mohammad Hassan Dokani Aghcheghloo, Fatemeh Ajerloo och Jaber Naseri.