Nyheter

Iran kandideras till FN:s kvinnokonventions styrelse

 Iran, där kvinnor dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott, kommer sannolikt att bli medlem i Sakineh Ashtiani dömd till döds genom stening styrelsen för det nya FN-organ för att främja jämställdhet för kvinnor, vilket föranledde ilska från USA och människorättsgrupper, enlig AP.

Generalförsamlingen antog  en resolution i juli som innebar att fyra FN-organ som arbetar med kvinnofrågor ska integreras till en enda myndighet med större tyngd för att representera hälften av världens befolkning. I organisationen ska inkludera en 41-medlems direktionen, som 35 medlemmar väljs av regionala grupper och sex andra representerar biståndsgivarnationer.

De asiatiska gruppena har lagt fram en obestridd 10-nationlista som inkluderar Iran, sade, FN diplomater. Saudiarabien har valts ut att inta en av dem två platser för nytillkomna biståndsgivare nationer.

De 54 nationer på FN: s ekonomiska och sociala rådet förväntas välja FN: s kvinnokonventions styrelse den 10 nov, och det är möjligt att andra asiatiska länder eller framväxande biståndsgivarnationer skulle kunna bli kandidater men diplomater säger att det är inte troligt.

Mark Kornblau, talesman för den amerikanska uppdraget, sade på onsdagen att Irans medlemskap ”skulle sända fel signaler i början av denna nya spännande initiativ.”

”FN: s kvinnokonvention är en viktig ny myndighet med uppgift att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors egenmakt över hela världen, sade han. ”Vi och många andra länder berörs av de negativa konsekvenserna av Irans eventuella styrelseuppdrag, med tanke på dess dåliga rekord på mänskliga rättigheter och behandlingen av kvinnor.

”Det finns många kvalificerade länder som skulle göra positiva och konstruktiva inlägg som styrelseledamöter sagt,” Kornblau, till AP.

En resolution som antogs av generalförsamlingen förra året uttryckte ”djup oro” över Irans ökande användningen av avrättningar, döden genom stening, tortyr, piskning och amputation, och dess ökande diskrimineringen av religiösa, etniska och andra minoriteter.

Det är förbryllande att Iran skulle ha mage att vara en kandidat till styrelsen för FN: s kvinnokonvention, och ännu mer förbryllande om Asien gruppen låter Iran komma undan med det.”  Det en skymf mot kvinnor runt om i världen som ställer sitt hopp till FN: s kvinnokonvention, anser förenade föreningar för ett fritt Iran.

Iran är ett land där införs ohumaniska bestraffningar mot kvinnor och kvinnor stenas till döds. Iran måste slängas ut från FN, där ska inte vara över huvudtaget”, anser FFFI.

Ramen för FN Kvinnors arbete är plattformen för att uppnå jämlikhet för kvinnor antogs av 189 nationer som deltog i 1995 års FN-kvinnokonferens i Peking. Det uppmanade regeringarna att upphöra med diskrimineringen av kvinnor och minska klyftan mellan könen i 12 kritiska områden som hälsa, utbildning, sysselsättning, politiskt deltagande och mänskliga rättigheter.

Bolopion och Jose Luis Diaz, Amnestys FN-representant, var kritiska regionala grupper att välja ut kandidater istället för att låta ett omtvistat val i vilka länder väljer kandidater och avvisa dem som de anser okvalificerad.

Enligt FN: s diplomater, de 10 länder som valts av den asiatiska gruppen är Iran, Bangladesh, Indien, Kina, Malaysia, Indonesien, Sydkorea, Japan, Kazakstan och Pakistan. Östeuropa och Latinamerika har lagt fram angripna griffeltavlor, sade diplomater, talar på villkor av anonymitet eftersom de listor som inte har offentliggjorts.

I resolutionen avsätter fyra platser från de 10 översta givarnationer och diplomater och kandidaterna är USA, Storbritannien, Spanien och Norge. Det tilldelade två platser till bidragsgivare från utvecklingsländer och kandidaterna är Saudiarabien och Mexiko sade diplomater.