Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tillämpning av barbariska straff fortsätter i Iran

 FFFI – En ung fånge fick sin hand amputerad i huvudfängelset i Yazd, en stad beläget i den centrala delen av Iran. Under de senaste veckorna har ytterligare sex fångar, som dömts till detta medeltida straff, fått sina domar verkställda i enlighet med beslut från prästerskapets hänsynslösa myndigheter. Minst en 21-årig fånge i Teheran och en annan i staden Qazvin väntar på att få liknande straff verkställda, enligt rapporter från statliga nyhetsbyrån Fars den 16 oktober.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, har tidigare skrivit om prästerskapets omänskliga åtgärder ämnad att avskräcka den iranska befolkningen allteftersom folkets vrede mot regimen och dess barbariska och egenmäktiga styre tilltar.  FFFI uppmärksammade i artikeln ”Iran hugger av handen på en chokladtjuv” av den 16 oktober, hur iranska domstolar tilldelar grymma straff under täckmantel av religion.

FFFI anser att utfärdande av barbariska straff är endast en del av prästerskapets strategi att, med religion som förevändning, sprida skräck i det iranska samhället och därigenom stärka sitt grepp om makten.

En annan form av inhumana straff är piskning på offentliga platser. Fyra ungdomar anklagade för att vara ligister fick sina piskningsstraff verkställda på offentlig plats i den norra staden Gonbad-e-Kavus. Detta ledde till massiva protester och avsky från befolkningen. Ett antal förbipasserande kvinnor blev svårt chockade av händelsen och fördes till sjukhus, enligt rapporter. Dessutom arresterades en ung man när han protesterade mot denna barbariska handling.

Iran hugger av handen på en chokladtjuv