Nukleärt, Nyheter

Ashton föreslår nya nukleära samtal med Iran i november

Ashton föreslår nya nukleära samtal med Iran i november

EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, som representerar stormakterna i de nukleära samtalen med Iran, lade på torsdagen fram ett förslag om en ny runda av möten i Wien i nästa månad.

EU:s höga representant för utrikes frågor föreslog att samtalen skulle äga rum i mitten av november under tre dagar, sade en talesperson för hennes kansli. Hon har på senare tid fått hård kritik från Teheran för att vara passiv i sina ansträngningar om att återuppta de fastkörda samtalen.

Förslaget lades fram ”efter nya positiva indikationer från Iran” om att dess chefsförhandlare i nukleära samtalen, Saeed Jalili var villig att träffa Ashton på uppdrag av E3+3 gruppen, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA och Tyskland.

Ashton ”hoppas på positivt svar från Jalili och ser fram emot att konstruktivt samarbeta med Iran i nästa månad”, sade talespersonen. Dialogen mellan Iran och de sex stormakterna har kört fast sedan oktober 2009 när de två parterna möttes i Genève.