Nyheter

Två tyska journalister gripna i Iran

Irans officiella nyhetsbyrå rapporterar om att myndigheterna har gripit två utländska journalister som rapporterat om fallet Sakineh Ashtiani som riskerar möta döden genom stening anklagad för äktenskapsbrott.
Den offeciela iranska nyhetsbyrån Irna citerade rättsväsendets talesman Gholam Hossein Mohseni Ejehi att de greps medan intervjuade sonen till Sakineh Mohammadi Ashtiani vars fall har väckt omfattande internationell protest. 

 Mohammadi Ashtiani son, sajad, och hennes advokat, Houtan Kian, tros också har kvarhållits. 

Journalisterna, en reporter och en fotograf sägs vara från Tyskland Bild am Sonntag tidningen intervjuade sajad Ghaderzadeh i nordvästra staden Tabriz i östra Azerbajdzjan provinsen när tjänstemän stormade advokatens kontor. Deras namn har inte släppts och det är oklart om de hålls för tillfället. 

Irans allmänna åklagaren bekräftade gripandena, rapporterade studenternas nyhetsbyrå ISNA. ”Två utlänningar som har haft  turist visum men utger sig som journalister har gripits i Iran, sade Gholamhossein Mohseni-Ejei, 

I december förra året greps två tyska diplomater i Teheran för vad Iran beskriv som deras deltagande i anti-statliga protest. Tyskland hör till de länder som fördömer stening straff i Iran och bad för frisläppande av Mohammadi Ashtiani. 

Ashtiani skulle enligt den ursprungliga domen ha avrättats i juli, men verkställandet har skjutits upp på obestämd tid. läs mer..