Kultur

14 årige Amir Silvermedaljör i Fäktning

14 årige Amir Parizani - Jakobsbergs Fäktklubb.

Amir Parizani, Järfälla, förlorade finalen i äldre ungdom i fäktning mot Sofia Andersson relativt knappt, med 13-15.

Två dagars kamp i Fäktning pågår under helgen i Örebro där deltagarna från olika delar av Sverige men också från Norge tävlar mot varandra för dem tre finalplatserna.

 14 årige Amir Parizani är ensam deltagare från Jakobsbergs Fäktklubb.

Amir har iranskbakgrund. Hans föräldrar kom till Sverige under 80 talet men han själv är född i Sverige.

”Jag har fäktat i fem år. Hur jag började fäktas var att min idrottslärare hämtade sina två syskon och de började visa upp lite av grunden i fäktning. Sen så fick vi själva prova på och det var så jag fick intresset för det. Men min far har också varit  fäktare i iran och nu är han tränare i Järfällas fäkningsklubb. Han är min tränare.

Amir har deltagit i många tävlingar runtom Sverige och samlat på sig en heldel medaljer.

Att fäkta ger mig ett viss självtroende och det känns jätte kul när jag känner att jag utvecklas som person, säger Amir.

Han deltog i ”Örebro masters” för första gången som arrangeras av Wadköpings Fäktförening WFF.

”Jag kom till Örebro för att fäktas Sabel, äldre Ungdom, i en tävling som jag kom ända till finalen där jag förlorade med 15 – 13 och kom på andra plats. Jag ska även tävla imorgon med juniornivån som är två nivåer högre än vad jag vanligtviss tävlar i, det hjälper att utvecklas ytterligare i fäktning då jag möter tuffare motstånd”.

Det finns tre olika slags vapen i fäktning.  En av dem är Florett som du får träffa på bålen och ryggen. Träffar på armar, ben, fötter, och huvudet gills inte. Du måste träffa dem med spetsen för att få poäng. Det gills inte med att du hugger motståndaren. Sen finns Värja som du får träffa överallt på kroppen men du får inte hugga. Sen är det Sabel som du får träffa på allt ovanför midjan och du får både hugga eller spetsa motståndaren som på Florett och Värja.

tredje platsen gick till Felix Eurén  och Niklas Isaksson