Folkliga protester, Nyheter

Irans rättsväsende varnar strejkande guldhandlarna

Den landsomfattande strejken bland guldhandlarna går in på sin tredje vecka

Iranska regimens myndigheter hotar guldhandlarna i Teherans viktigaste basar med juridiska åtgärder om de inte avbryter sin två veckor långa strejk mot mervärdeskatten, rapporterar lokala medier på torsdag.

Prästerskapets regering har försökt hitta sätt att öka intäkterna, däribland att höja skatterna, till följd av låga oljepriser och andra elände som har hindrat Irans krisdrabbade ekonomi. Men regimen har tvingats att vara försiktiga inför ett utbrett folkligt missnöje.

Flera dagstidningar, inklusive statliga Jamejam och Donya-e Eqtesad ekonomidagstidning, citerade Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dowlatabadi som sade ”rättsväsendet kommer att konfrontera den som stör den allmänna ordningen genom att stänga basaren.” Han lämnade inga fler detaljer.

Teherans guldhandlare gick ut i strejk under september månad i protest mot prästerskapets planer på att införa en tre procentig mervärdeskatt. Iran avskaffade skatten i 2008 efter en sällsynt strejk av handlarna, som befarade att detta skulle leda till än mer skattehöjningar i framtiden.

Handlarna, som kallas för basarier på persiska, är en mäktig sektor och en serie strejker bland handlarna ledde till den islamistiska revolutionen 1979 som avsatte den pro-amerikanska shahen. Sedan dess har basarier besetts som en religiös konservativ stödpelare för Irans religiösa totalitära ledarskap .

Kampen om skatter kommer medan Iran brottas med oerhörda ekonomiska problem.

Landet har drabbats hårt av lägre oljeintäkter som svarar för cirka 80 procent av statens inkomster. Redan innan nedgången i oljepriserna, talade Ahmadinejads regering om en dramatisk minskning av subventioner av bränsle, mat och andra produkter i ett försök att skära ner i budgeten.

Men hittills har prästerskapets regering avstått från substantiella förändringar i subventionssystemet, tydligt oroad över att det skulle underblåsa större prishöjningar och eldar på offentlig vrede. Myndigheter säger att de har lyckats pressa ner inflationen under tio procent men några experter tror att den är högre än 20 procent på vissa grundläggande nödvändigheter.

Irans ekonomi har också drabbats av FN-sanktioner över Teherans omtvistade kärnenergiprogram.