Nyheter

Ahmadinejad utmanar västvärlden om att sätta ytterligare press på Iran

 Den iranska diktaturens president, Mahmoud Ahmadinejad utmanade västvärlden på tisdag om att sätta ytterligare press på Iran vilket enligt hans eget påstående inte skulle ha någon inverkan på den Islamistiska Republiken eller dess nukleära program.

Ahmadinejad sade i ett anförande i den nordöstra provinsen Golestan att under hans senaste besök i USA förra månaden ”insisterade folket där att sanktionerna hade påverkat oss”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Och jag, å era vägnar, insisterade och berättade för dem att sanktionerna inte har haft någon effekt och gör vad i helsike ni vill göra under de kommande två åren nu så vi ser vad ni kan” sade han i sitt anförande som direktsändes av den statliga televisionen.

Ahmadinejad och andra iranska tjänstemän avfärdar ideligen effekterna av sanktioner mot Teheran för att fullfölja sitt atomprogram.

FN:s säkerhetsråd införde en fjärde omgång av sanktioner mot Iran, den 9 juni 2010, vilka följdes av tuffare åtgärder från USA, EU och några andra länder.

Västvärlden med Washington i spetsen misstänker att Iran försöker tillverka kärnvapen under förevändning av ett civilt kärnenergiprogram, en anklagelse som Teheran förnekar.

Ahmadinejad besökte New York förra månaden för att närvara vid generalförsamlingens möte, där han retade Washington genom att ifrågasätta terrorattackerna mot USA, den 11 september 2001.