Nyheter

USA granskar oljeaffärer med Iran

Shell, Total, ENI och Statoil har alla upphört eller håller på att avsluta sina verksamheter i Iran. De har alla åtagit sig att inte starta någon ny verksamhet i landet.

Iran har varit föremål för internationella sanktioner sedan en tid tillbaka men trots detta finns det misstankar om att internationella oljebolag fortsätter att göra affärer med landet. Det amerikanska utrikesdepartementet meddelade på torsdagen att man tänker granska uppgifterna om affärer med Iran.

De fyra stora oljebolagen Total, Statoil, ENI och Royal Dutch Shell har enligt USA gått med på att avsluta sina investeringar i Iran och därigenom undvika bestraffningsåtgärder från den amerikanska regeringen.

Naftiran, som är ett dotterbolag till Irans statliga oljebolag baserade i Schweiz, har placerats på USA:s sanktionslista, vilket innebär att bolaget nu kommer att omfattas av de amerikanska sanktionerna.

Sanktionerna mot Iran har införts av FN, USA och EU i syfte att förmå landet att upphöra med sitt kritiserade kärnenergiprogram.