Mänskliga Rättigheter

Tio fångar, däribland en kvinna, hängda i Iran

Tehrans Universitet - regimen ökar säkerhetsåtgärder inför skolstarten

Inför starten på det nya läsåret i Iran har tio fångar, däribland en kvinna, blivit hängda Under de senaste fem dagarna.

Mullornas regim har trappat upp antalet avrättningar inför det nya läsåret när skolor och universitet åter öppnar i Iran. Enbart under perioden 16-20 september har tio fångar, däribland en kvinna, blivit avrättade i den centrala staden Yazd, den sydliga staden Ahvaz, Varamin (söder om huvudstaden Teheran) och den norra staden Shirvan.

Måndagen den 19 september avrättades tre fångar genom hängning i det centrala fängelset i staden Yazd jämte tre andra i Karoon-fängelset i staden Ahvaz.

Dagen innan (söndagen den 18 september) avrättades en kvinnlig fånge, kallad Keshvar, genom hängning i det centrala fängelset i staden Zahedan i södra delen av Iran.  

Ytterligare en fånge i staden Shirvan och två andra i staden Varamin avrättades den 16 september genom hängning. Ett av offren i Varamin piskades med 174 rapp innan avrättningen verkställdes.

Den nya vågen av hängningar i olika städer är en del av mullornas omfattande förberedelser för att konfrontera den unga generationens och studenternas regimkritiska protester när skolor och universitet slår upp sina dörrar inför starten av det nya läsåret i Iran.

Samtidigt har många studenter blivit arresterade av mullornas repressiva styrkor på universiteten runt om i landet, särskilt på Teherans universitet. I detta ändamål har flera universitetsrektorer och professorer tvingats att avgå, blivit uppsagda och många andra har gripits och satts i fängelse.