Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran bekräftar dödsdomen mot politisk fånge

Internationellt upprop mot avrättningar av politiska fångar i Iran

Iran bekräftar dödsdomen mot en 62-årig politisk fånge Mohammad Ali Haj-Aqai

Iranska regimens rättsväsende bekräftade dödsdomen mot Mohammad Ali Haj-Aqai, 62 år, anklagad för ”moharebeh” (fiendskap mot Gud) samt för stöd till Folkets mujahedin. Han greps den 18 september 2009 och dömdes till döden i en skenrättegång.  

Den 29 april fastställde mullornas rättsväsende dödsdomen mot en annan politisk fånge, Jaffar Kazemi, 47 år, som anklagas för ”moharebeh” samt för ”att propagera mot systemet genom samarbete med oppositionsgrupper”. Men hans enda brott är att hans son är bosatt i Camp Ashraf.   

Mullornas hantlangare har pressat Haj-Aqai och Kazemi att delta i skenrättgångar och att göra falska bekännelser. Men fångarnas dödsdomar bekräftades efter att deras försök hade misslyckats.

Farah (Almira) Wazehan, Mohammad Ali Saremi, Mohsen Danesh-pour Moghadam och hans som Ahmad, är några andra politiska fångar som har dömts till döden enbart för att de har sina anhöriga i Camp Ashraf.

Dödsdomarna bekräftas samtidigt som den iranska regimens ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänst tillsammans med terroristgruppen Qods-styrkan har stationerat sina agenter vid ingången till lägret. Under de senaste åtta månaderna har dem samarbetat med den irakiska regeringen och de irakiska styrkorna för att under förevändning av släktingar till Ashraf-invånarna utsätta lägerinvånarna för psykologisk tortyr.

Förenade Föreningen för ett Fritt Iran, FFFI, uppmärksammar FN: s generalsekreterare, människorättsorganisationer i synnerhet FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter och den särskilda rapportören om godtyckliga arresteringar, tortyr och avrättningar och uppmanar dem att fördöma detta grymma straff samt att vidta omedelbara bindande åtgärder för att förhindra avrättningen av politiska fångar tillika familjemedlemmar till invånarna i Ashraf.