Nyheter

Syrien-Iran möte efter Assad-US samtal

Ahmadinejad möter Assad i Damaskus tå dagar efter Syrien-USA samtal

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mötte den syriske presidenten Bashar al-Assad på lördagen i Syriens huvudstad Damaskus. Mötet genomfördes två dagar efter det att Assad träffat USA:s sändebud för diskussioner om de fortsatta fredssamtalen i Mellanöstern.

USA har närmat sig Syrien med diplomatiska kontakter sedan Barack Obama tillträdde som president. USA: s sändebud i Mellanöstern George Mitchell mötte Assad i den syriska huvudstaden på torsdagen.

I centrum för samtalen var Golanhöjderna , som Israel har ockuperat sedan sexdagarskriget 1967 . Den strategiska platå med utsikt över Damaskus och Israel Galileen regionen, har nu 20.000 israeliska bosättare

Mötet ses som att Iran vill hålla noga koll på Syriens förbindelser med USAsom trycker på sekulära härskande hierarkin i Damaskus att ta avstånd från den islamiska republiken.

En  syriska tjänsteman sade att Ahmadinejad och Assad diskuterade ” en rad bilaterala och internationella frågor ” och vikten av att lösa regeringskrisen i grannlandet Irak .