Nyheter

Ännu en iransk diplomat hoppar av i Norden

Irandiplomat Farhangian (tv) hoppar av sitt uppdrag

I dag hoppade ytterligare en iransk diplomat av i Norden och sökte politisk asyl, den här gången i Norge. Inom loppet av en vecka har tre diplomater hoppat av. Farzad Farhangian heter den senaste diplomaten som i dag höll en presskonferens i Oslo, där han kommer att söka politisk asyl.

– Jag vänder mig till alla offer – de politiska fångarna och de som drabbats av våldet från den iranska regimens sida. Jag lämnar mitt diplomatiska uppdrag i protest mot det som skett i Iran, sa Farzad Farhangian, som fram till i fredags arbetade som andre sekreterare vid den iranska ambassaden i Bryssel.

Nu har han sökt sig till Norge där en annan iransk diplomat hoppade av tidigare i år. Det var uppenbarligen ett svårt och känslosamt ögonblick för Farzad Farhangian när han träffade den internationella pressen i Oslo i dag.

– Jag är ett barn av den iranska revolutionen. Jag har trott på revolutionen, men nu kan jag inte stå bakom den här rådande regimen i Teheran, sa Farhangian.

Det här är alltså den tredje diplomaten som hoppat av i år. Två av dem har hoppat av i Norge och den tredje i Finland, tidigare i veckan. I Oslo finns också den norsk-iranska stödkommittén som säger sig arbeta för att få fler iranska diplomater att hoppa av. Det säger kommitténs ledare Rahman Saki till det norska radio- och TV-bolaget NRK.

– Det är flera som tänkt på det och det står säkert fler i kö, säger Rahman Saki.

Farzad Farhangian ville i dag be alla iranier om ursäkt:

– Jag trodde att jag tjänade landet och dess befolkning i 30 år – men jag hade fel. Med det här steget vill jag visa att jag NU är med det iranska folket.

Läs mer..

Iransk Finlandsdiplomat hoppar av