Nyheter

Iran släpper inte USA-fånge

Sarah Shourd har suttit fängslad i Iran tillsammans med Shane Bauer (t.v.) och Josh Fattal (t.h.)

Iran har i sista stund ställt in frigivningen av en amerikansk kvinna som suttit fängslad sedan juli 2009.

Sarah Shourd skulle ha släppts på lördagen. Journalister hade redan bjudits in till en ceremoni på ett hotell i Teheran, men i fredags sade åklagaren att frisläppandet ställts in eftersom rättsproceduren inte var slutförd. Han angav inte när hon kan släppas.

Hon greps tillsammans med två vänner nära gränsen mot Irak. Deras anhöriga hävdar att de var turister som kommit över gränsen av misstag, men Iran har anklagat dem för spioneri.

En talesman för Irans utrikesdepartement sade tidigare under fredagen att president Mahmoud Ahmadinejad hade gripit in i ärendet. Presidenten antydde i februari att de tre amerikanerna skulle kunna friges i utbyte mot iranier som hålls fängslade i USA.

Underrättelseminister Haidar Moslehi har tidigare sagt att Iran har bevis för att de tre amerikanerna har koppling till underrättelsetjänster. Något datum för ett formellt åtal eller rättegång har inte angivits.

Washington krävde i fredags på nytt att alla tre fångarna ska friges och håller fast vid att de inte gjort sig skyldiga till något brott.

Fallet har ytterligare försämrat de redan dåliga förbindelserna mellan Washington och Teheran.

Sarah Shourd har suttit fängslad i Iran tillsammans med Shane Bauer (t.v.) och Josh Fattal (t.h.)