Nyheter

Iran drar tillgångar från europeiska banker

Teheran: Iran har dragit tillbaka tillgångar från europeiska banker i ett försök att kringgå internationella sanktioner under den islamiska republikens omtvistade kärnenergiprogram, sade en ledande iransk tjänsteman på fredagen.
USA, FN och EU har infört en rad nya sanktioner mot Iran över dess nukleära anrikningsverksamhet , som väst befarar skulle kunna leda det att göra en bomb. Iran säger vill kärnenergitekniken för att generera ström.
”Tillgångar av iranska banker har dragits tillbaka från europeiska banker … Irans centralbank … var beredd på sådana scenarier sedan sex månader sedan ”, Mahmoud Bahmani , chef för Central Bank of Iran, sade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars .
USA och EU undertecknade tidigare en lag om nya, tuffa sanktioner mot Irans banker och energisektorerna.
Analytiker säger att Schweiz, hem för mer offshore välstånd än något annat land, skulle kunna vara en möjlig destination för Irans utländska tillgångar. Andra möjliga destinationer inkluderar banker i Asien och Mellanöstern.
Det finns få siffror på hur stor iranska utomeuropeiska företag är, vilka konsekvenser flytten skulle få stora konsekvenser för de finansiella marknaderna.
Tidigare den här månaden, sade Bahmani att Iran hade ökat sin valutareserv med $ 9 miljarder genom att sälja guld och valutatransaktioner.
Men han inte avslöja det totala beloppet för Irans reserver, inte heller Bahmani ange hur mycket guld såldes eller under vilken tidsperiod.