Mänskliga Rättigheter, Nyheter

”Erkännandet” som framtvingat med tortyr

Dödsdömd.  Steningsdömda Sakineh Mohammadi Ashtiani uppges att i iransk tv medgett att hon varit otrogen och medverkat till mord på sin make. Amnesty International fördömer ”erkännandet” som framtvingat med tortyr.

Kvinnan visades upp i programmet ”20:30” i den regimkontrollerade tv:n i onsdags kväll. Den del av ansiktet som stack fram bakom hennes chador var pixlad.

Kvinnan talade azeriska, men dubbades till persiska. I ett slags intervju ”erkände” hon att hon varit otrogen med en kusin till sin make. Men också att hon var medskyldig till kusinens mord på maken.

Kusinen uppges ha dödat maken 2006 genom att koppla elsladdar till hans kropp medan han sov.

Men enligt såväl Amnesty International som iranska människorättsorganisationer var tv-framträdandet framtvingat under tortyr – och en del av den iranska regimens propaganda.

– Man ser tydliga spår av den iranska säkerhetstjänsten i det här tv-programmet. Och det är inte första gången regimen tv-sänder den här typen av ”erkännanden”, säger Mahmood Amiry-Moghaddam, talesman för Iranian Human Rights.

Flera saker tyder på att ”erkännandet” är ett led i den iranska propagandan.

För det första finns inga garantier för att kvinnan i inslaget verkligen är Sakineh Ashtiani.

För det andra ger kvinnan i tv en helt annan bild än den Sakineh Ashtiani gav för bara en vecka sedan i en utsmugglad intervju från Tabriz-fängelset för brittiska The Guardian. Då anklagade hon myndigheterna för att försöka förvilla internationella medier – och bana väg för att verkställa avrättningen i det tysta.

För det tredje tar kvinnan i chador avstånd från Sakineh Ashtianis försvarsadvokat Mohammad Mostafaei, som nyligen tvingades fly till Norge.

För det fjärde har anklagelserna mot Sakineh Mohammadi Ashtiani ändrats. Enligt de första rapporterna från regiondomstolen i provinsen Östra Azerbajdzjan dömdes hon till stening enbart för brottet ”olaglig relation utom äktenskapet”, det vill säga otrohet.

Domen väckte internationella protester.

Först långt senare har anklagelsen om att hon även skulle ha medverkat till att döda sin make dykt upp. Det ses av människorättsorganisationerna som ett sätt för de iranska myndigheterna att försöka ta udden av kritiken.

Mahmood Amiry-Moghaddam tror att hotet mot Sakineh Ashtiani nu ökat.

– Det faktum att hon erkänt mord och otrohet i tv gör att hon löper omedelbar risk att avrättas, säger Amiry-Moghaddam.

Steningsdomen uppges ha inhiberats tills vidare. Det skulle tyda på att Sakineh Ashtiani ska avrättas genom hängning.

I det iranska tv-programmet hävdades att medier i väst försöker utnyttja rättsfallet för att smutskasta Iran och tvinga landet att lägga ner sitt kärnenergiprogram