Mänskliga Rättigheter

Tvåbarnsmamman ska stenas till döds

Publicerad 2010-07-31

Sakineh Mohammadi: Jag är rädd för att dö

”Säg till alla att jag är rädd för att dö” – ”Hjälp mig att få leva och att få krama mina barn.” ”Hur kan någon vara villig att kasta stenar på mig; att sikta på mitt ansikte och händer. Varför?” Skriver Sakineh Mohamadi som har dömts till döds genom stening.

På fredagen kom det första uttalandet från iranska Sakineh Mohammadi Ashtiani, som dömts till döden genom stening, sedan nyheten om hennes straff spreds i västerländska medier.

Ashtiani skulle enligt den ursprungliga domen ha avrättats i juli, men verkställandet har skjutits upp på obestämd tid. läs mer..Tidigare i veckan kom rapporter om att Ashtianis advokat Mohammad Mostafaei, som är en känd kritiker av regimen i Iran, har försvunnit. Förra lördagen kallades han till förhör inne i Evin-fängelset i huvudstaden Teheran. Efter det försvann han, enligt människorättsorganisationen Amnesty. Myndigheterna i Iran har nu fängslat Mostafaeis svåger och fru.

Publicerad 2010-07-12

Iran: Stening är tillfälligt stoppad

Den högste juridiske företrädaren i den iranska provins ,Östra Azerbaijan, Sakineh Mohammadi Ashtiani hotas av avrättning genom stening meddelade på söndagen att man ”för tillfället” beslutat stoppa steningen, rapporterade den iranska nyhetsbyrån Irna.

— Även om domen är definitiv och lämplig, har verkställandet tillfälligt stoppats av humanitära skäl och på order av den hedervärde högste juridiskt ansvarige, ayatolla Sadeq Larijani, kommer den inte att utföras för ögonblicket, uppgav Malek Ajdar Sharifi, juridiskt ansvarig provinsen Östra Azerbaijan där kvinnan är dömd.

Tidigare i veckan meddelade Irans ambassad i London att kvinnan inte skulle avrättas genom stening.

Publicerad 2010-07-04

Tvåbarnsmamman ska stenas till döds

Den anti humanistiska regimen i Iran ska stena en tvåbarnsmamma anklagad för otrohet.Sakineh Mohammadie Ashtiani, 42, anklagades för otrohet av sin man i staden Tabriz i Iran 2006. Hon förnekade brottet men efter 99 piskslag ändrar hon sig och erkände.

Tvåbarnsmamman kommer att grävas ned i sanden – hela vägen upp till bröstet. Stenarna som kastas på henne är noga utvalda i storlek, så att de inte ska döda på en gång. Poängen är att  och istället ska torteras långsamt till döds.

FFFI vädjar nu till omvärlden, speciell den svenska regeringen, att agera för att  rädda kvinnans liv.