Nukleärt

Nya sanktioner mot Iran

FN;s säkerhetsråd beslutade om nya och mest betydande sanktioner mot Iran på onsdagen. Resolutionen beslutade med tolv rösterför , bara Turkiet och Brasilien röstade emot. Libanon avstod från att rösta

-Det är de mest betydande sanktioner som Iran hittills ställts inför, sade Clinton på besök i Ecuador i tisdags.
Enligt resolutionen kommer sanktionerna att:

* utöka vapenembargot och åtgärderna mot Irans banksektor och hindra Iran från att engagera sig i ”känsliga aktiviteter” utomlands, som exempelvis urangruvor.
* tillåta stater att genomföra inspektioner till havs av fartyg som misstänks föra förbjudet gods till eller från Iran.
* lägga till chefen för det iranska kärnkraftscentret i Isfahan, Javad Rahiqi, samt 40 företag och organisationer – kopplade till kärnkraftsprogrammet, Revolutionsgardet och skeppsnäringen – till dem som utsätts för reserestriktioner och finansiella sanktioner.

FN;s säkerhetsråd beslutade om nya och mest betydande sanktioner mot Iran på onsdagen. Resolutionen beslutade med tolv rösterför , bara Turkiet och Brasilien röstade emot. Libanon avstod från att rösta

-Det är de mest betydande sanktioner som Iran hittills ställts inför, sade Clinton på besök i Ecuador i tisdags.
Enligt resolutionen kommer sanktionerna att:

* utöka vapenembargot och åtgärderna mot Irans banksektor och hindra Iran från att engagera sig i ”känsliga aktiviteter” utomlands, som exempelvis urangruvor.
* tillåta stater att genomföra inspektioner till havs av fartyg som misstänks föra förbjudet gods till eller från Iran.
* lägga till chefen för det iranska kärnkraftscentret i Isfahan, Javad Rahiqi, samt 40 företag och organisationer – kopplade till kärnkraftsprogrammet, Revolutionsgardet och skeppsnäringen – till dem som utsätts för reserestriktioner och finansiella sanktioner.