Nukleärt, Nyheter

Nya FN sanktioner mot Iran

Uppdaterad: 2010-05-19
 
FN:s säkerhetsråd och Tyskland har enats om utvidgade sanktioner mot Iran. Bakgrunden är Irans vägran att avbryta sitt omdiskuterade kärntekniska program. Beslutet kommer bara en dag efter att Iran och Turkiet kommit överens om att Iran får hjälp att anrika uran till kärnreaktorer, men det är uran som inte går att använda till kärnvapen.Utkastet manar till sanktioner mot iranska banker och andra företag, liksom etableringen av internationella inspektioner av fraktfartyg som misstänks ha last med koppling till Irans nukleära verksamhet. Fartyg ska kunna inspekteras både i hamnar och ute till havs.Vapenembargot mot Iran utvidgas också enligt förslaget. Det skulle bli förbjudet att sälja pansarvagnar och andra tunga vapen till landet. Flera västerländska diplomater sade till Reuters att de hoppades på en omröstning om resolutionen i början av juni.