Artikel

Förtrycket ökar i Iran

Uppdaterad: 2010-06-09
 
Ett år efter protesterna mot det omtvistade presidentvalet i Iran har förtrycket mot den politiska oppositionen hårdnat, skriver människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport. Hundratals människor sitter fortfarande fängslade för sitt deltagande i protesterna sommaren 2009. Vågen av förtryck efter presidentvalet har lett till en upptrappning av användandet av tortyr i fängelserna och av politiskt motiverade avrättningar.

– Den iranska ledningen är besluten att tysta alla avvikande röster, och samtidigt att undvika all internationell granskning av brotten mot mänskliga rättigheter som ägt rum under oroligheterna efter valet, säger Amnestys tillförordnade generalsekreterare Claudio Cordone.

Amnesty uppmanar regimen i Iran att släppa alla samvetsfångar, och att ge övriga fängslade en rättvis rättegång.