Opinion

Sverige för en skamlig Iranpolitik

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) är starkt kritiskt mot regeringens beslut att bjuda in representanter för prästerskapets president, Hassan Rohani, till Sverige för att i största möjliga tystnad diskutera ökade multilaterala förbindelser med en världens mest brutala och korrupta regimer.

Samtidigt som världen firar Internationella dagen för mänskliga rättigheter väljer Hans Dahlgren, statssekreterare för utrikes- och EU-frågor hos statsminister Stefan Löfven, att möta Rohanis stabschef, Mohammad Nahavandian, i Stockholm för att diskutera handel utan minst kritik mot den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

Regeringens principlösa främjande av handel med Teheran utan offentliga och tydliga krav på en verifierbar förbättring av situationen för mänskliga rättigheter i landet signalerar att det är prästerskapet som dikterar villkoren och inte Sverige.

Denna skamliga politik är ohållbar och hotar vårt öppna samhälle i längden. Det riskerar att uppmuntra prästerskapets ledare i Teheran att fortsätta stödja terrorism, religiös fundamentalism och inhemsk repression, vilket utvecklingen sedan förra årets kärnteknikavtal tydligt visar.

Iranska regimens medier har redan använt Nahavandians flerdagars besök i Stockholm i sin propaganda tack vare regeringens och svenska pressens beklagliga beslut att ignorera människorättsfrågor trots att världen idag firar Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Regimens statliga medier citerar Hans Dahlgren som välkomnar ”ett starkare ekonomiskt och politiskt band med Teheran” och tillägger att ”det råder en politisk vilja i Stockholm för att öka de multilaterala förbindelserna i Iran”. Superlativerna slutar inte där enligt regimens statliga medier utan statssekreteraren sägs också prisa den Islamiska republiken (världens främsta sponsor av terrorism och det land som avrättar flest individer per capita) som ”ett land med betydande egenskaper både regionalt och internationellt”.

Detta visar tydligt att regeringens öronbedövande tystnad är en propagandaseger för prästerskapet. Regeringen och UD borde visa bättre förståelse i detta avseende och inte försätta sig i denna situation.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar således regeringen och UD att hedra Internationella dagen för mänskliga rättigheter genom att fördöma ökade avrättningar i Iran och pressa iranska regimen till att upphöra med offentliga hängningar, tortyr och godtyckliga arresteringar samt frige samtliga politiska fångar.

Vi anser vidare att dessa krav bör vara en förutsättning för ökade förbindelser mellan Sverige och Teheran och uppmanar regeringen och utrikesministern Margot Wallström (S) att framföra detta, både privat och offentligt, till representanter för iranska regimen.

Regeringens nuvarande Iranpolitik där kraven sätts av Irans religiös diktatur underminerar inte bara Sveriges position som säkerhetsrådets kommande ordförande utan riskerar även Sveriges goda anseende som en förespråkare för ökade mänskliga rättigheter i världen.