Engagemang

Exiliranier uppmanar UD att agera för att stoppa avrättningar i Iran

Exiliranier och sympatisörer av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) inledde på torsdagen en tredagars protestaktion på Mynttorget för att uppmärksamma ökade antal avrättningar och protestera mot ökat förtryck i Iran.

Flera deltagare startade även en tredagars hungerstrejk i solidaritet med politiska fångar i iranska regimens fängelser som under senaste tiden fått utstå ökad press och allt intensivare tortyr.

Foto: Mojtaba Fathi

Under dessa tre dagar kommer deltagarna även att högtidlighålla minnet av 30000 politiska fångar som avrättades av regimen under sommaren 1988.

En ny ljudupptagning från Montazeri, regimens näst högt uppsatta prästman vid den tiden, avslöjar omfattningen av denna massaker som han beskriver som prästerskapets största brott.

Riktade mot en grupp högt uppsatta regimtjänstemän säger han vidare att framtida generationer i Iran kommer att fördöma regimen för detta brott och kräva svar av de ansvariga.

Protestaktionen syftar till att upmärksamma UD om den alarmerande situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Deltagarna uppmanade utrikesministern Margot Wallström (S) att fördöma den senaste vågen av avrättningar i landet och agera internationellt för att pressa regimen till att stoppa avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar.

Deltagarna uppmanar även regeringen och riksdagen att erkänna 1988 års massaker på politiska fångar som ett brott mot mänskligheten och agera internationellt i både FN och EU för att de ansvariga ska ställas inför rätta i en internationell domstol.