Nukleärt, Nyheter

Iran har 18000 urancentrifuger

Iran har installerat 18000 uran-anrikning centrifuger, sade avgående chef för landets kärnenergiorgan på lördagen.

USA och dess allierade i väst pressar Iran att tygla sitt urananrikningsprogram, som de misstänker syftar till att utveckla kärnvapenkapacitet, men Iran nekar och insisterar att dess nukleära verksamhet är av rent fredliga ändamål.

Iranska regimens nya president Hassan Rouhani, tidigare Irans chefsförhandlare i samtalen om landets kärnprogram, har välkomnat nya samtal med världens stormakter över programmet, men har insisterat på Irans rätt att anrika uran.

Iran har 17000 äldre ”första generationen” IR-1 centrifuger, varav 10000 är drift och 7000 är redo att inleda sin verksamhet rapporterade ISNA nyhetsbyrån som citerade Fereydoun Abbasi-Davani, avgående chef för Irans atomenergiorgan (AEOI).

En rapport från FN:s nukleära vakthund i maj indikerade att Iran då hade installerat ungefär 16600 IR-1-maskiner i två separata anläggningar.

Abbasi-Davani sade också att det fanns 1000 nya, mer avancerade centrifuger redo att starta verksamhet, i en hänvisning till IR-2m centrifuger, som skulle tillåta Iran att anrika uran flera gånger snabbare än IR-1 maskin.

IAEA framhävde i sin senaste rapport i maj att Iran hade installerat totalt 689 sådana centrifuger.

Rouhani utsåg på fredagen Ali Akbar Salehi, Irans tidigare utrikesminister, att ta över Irans atomenergiorgan.