Nyheter

Iran: regimen utropar Pezeshkian som ny president

texten uppdateras …

Iranska regimen utropar Masoud Pezeshkian som vinnare i sitt skenval. Regimen påstår att över 30 miljoner röstade i presidentvalet, vilket motsvarar cirka 50% av röstberättigade i landet. Men rapporter från Iran och videoklipp från vallokalerna i landet visar tomma vallokaler och en omfattande bojkott av både den första och andra valomgången.

91% bojkottade andra omgången

Irans demokratiska opposition, Folkets Mojahedin, rapporterar dock att endast 5,5 miljoner röstade i andra omgången av regimens presidentval igår, vilket motsvarar nio procent av de röstberättigade. Detta trots att regimen förlängde tidsfristen fram till midnatt.

Det skriver oppositionskoalitionen, NCRI, där Folkets Mojahedin ingår, i ett uttalande på morgonen. Uttalandet hänvisar till rapporter från Folkets Mojahedin sociala nätverk över hela landet och tillägger.

Sifforna “är baserade på vetenskapliga provtagningar och övervakning av 2000 vallokaler i 248 städer och 60 byar i 31 provinser av motståndsenheter och sympatisörer till Folkets Mojahedin under 16 timmar. Det totala antalet personer som röstade i de ovannämnda 2000 vallokalerna var 188 480.”

“Antalet som röstade i 58 640 vallokaler, över 16 timmar, är alltså cirka 5 530 000. Denna siffra inkluderar ogiltiga och blanka röster, samt rösterna från dem som av någon anledning tvingats rösta.”

Iranska folkets sanna röst: regimskifte för demokrati

De senaste 20 åren har visat att reformer eller moderation under denna religiösa diktatur är inget annat än en illusion. Förtryck, kvinno­hat och terrorism ligger i regimens DNA.

Iranska folket ser dock igenom regimens lögner och förkastade den religiösa diktaturen i sin helhet med ännu en omfattande bojkott. Folket visar tydligt att de strävar efter att avsätta regimen för en demokratisk republik.

Och de har både beslutsamheten och det demokratiska alternativet i Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) för att lyckas. Det framgick av iraniernas stora demonstration i Berlin till stöd för det organiserade motståndet samt den internationella uppslutningen kring NCRI:s tredagarsmöte för ett fritt Iran i Paris i slutet av juni och kring oppositionsledaren Maryam Rajavis färdplan för Irans framtid.

Regimen i desperat jakt på legitimitet

Pezeshkian vinner över rivalen Saeed Jalili i en andra valomgång med 53% av rösterna, enligt regimens inrikesministerium. Jalili tilldelades cirka 44% av rösterna.

Internationella och svenska medier beskriver Pezeshkian som en ”reformist” trots att han sagt att han är lojal mot den högste ledaren, Khamenei, och prästerskapets styre.

Regimen försökte desperat att skapa hajp kring sitt presidentval för att sedan hävda legitimitet.

Pezeshkian ersätter Ebrahim Raisi som dog i en helikopterolycka tillsammans med regimens utrikesminister den 20 maj.

Detta är ett hårt slag mot regimen och försvagar Khameneis ställning ytterligare. Det kommer också att öka den interna maktkampen mellan regimens olika fraktioner. De nya sprickorna skapar möjligheter för folket att fortsätta protestera och sprida upproret.

Regimens repression, terrorism, krigshets och jakt på kärnvapen kommer fortsätta oavsett vem som är landets president. Detta sedan den högste ledaren har absolut makt och sista ordet i alla frågor.

Regimlojalist

Pezeshkian var en av sex kandidater som väktarrådet godkände. Khamenei utser direkt och indirekt samtliga medlemmar i väktarrådet som ansvarar för att granska och godkänna kandidater till samtliga val. Endast kandidater som är lojala mot högste ledaren och prästerskapets envälde får ställa upp i val. Kvinnor får inte bli president i Iran.