Nyheter

Iran: Folket bojkottar även andra valomgången

Iranska folket bojkottar även regimens andra valomgång. Vallokaler över hela landet gapar tomma trots regimens försök att tvinga folk att delta. Detta enligt rapporter från Irans demokratiska opposition, Folkets Mojahedins nätverk i landet, som övervakar valet i samtliga 31 provinser.

Regimen förbereder sig redan för att tillkännage ett högt valdeltagande och bana väg för omfattande valfusk. Nyhetsmedier kopplade till revolutionsgardet har redan börjat publicera falska rapporter om högt valdeltagande, och hävdar att fler deltar i andra valomgången än i den första.

Khamenei bönfaller folket att rösta

Högste ledaren Khamenei vädjade till folket att delta i valet och rösta under dagen. ”Jag har hört att folket är mer entusiastiska och intresserade än tidigare. Må Gud göra det så, då detta skulle vara glädjande nyheter”, sade Khamenei till den statliga televisionen efter att ha röstat, enligt Reuters.

Khamenei erkände tidigare i veckan att folket bojkottade den första valomgången. Men han hävdade att ”det är fel att anta att de som avstod från att rösta i första omgången är emot det islamiska styret”, rapporterar Reuters.

Valmanipulering och tvång

Regimen har meddelat arbetssökande i huvudstaden Teheran att deltagande i valet är ett villkor för anställning.

Rapporter indikerar också ett stort säkerhetspådrag från regimen, särskilt i Teheran. Precis som vid förra valomgången är repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet i högsta beredskap för att förhindra och slå ner folkliga protester. Ett stort antal säkerhetsstyrkor är stationerade på Enghelab Street och Ferdowsi Square i Teheran, enligt uppgifter.

I staden Mashhad har ett stort antal afghanska medborgare slussats till vallokalerna för att rösta.

Anhöriga till folkets martyrer uppmanar till bojkott

I staden Khorramdarreh i Zanjanprovinsen har mamman till en av de skadade under det folkliga upproret 2022 kampanjat för en bojkott. Basij-medlemmar attackerade henne när hon uppmanade folket att inte rösta. Folket kom dock till hennes hjälp och drabbade samman med regimens repressiva säkerhetsstyrkor (SSF) när de försökte gripa henne.

Klipp från tomma vallokaler i Iran