Motståndsrörelsen

Två män spionerade på iranska dissidenter i USA för regimen

Två män i USA erkänner sig skyldiga till att ha agerat som iranska regimens agenter i strid mot amerikansk lag. Männen erkände under måndagen att de hade spionerat på iransk-amerikaner som stöder iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) i USA på uppdrag av iranska regimen och Rouhanis regering.

FFFI rapporterade i augusti förra året att USA:s justitiedepartementet beslutade att häkta och åtala två män för bland annat spionage mot sympatisörer till PMOI/MEK i USA.

Samlade information om iranska dissidenter i USA

De åtalade var identifierade som Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, 39-årig iransk-amerikansk medborgare, och Majid Ghorbani, 60 år, iransk medborgare bosatt i Kalifornien. Doostdar och Ghorbani har nu erkänt sig skyldiga till brotten. De kommer att få sina straff bestämma av en domstol den 17 december 2019 respektive 15 januari 2020.

Männen övervakade och samlade information som användes för att identifiera iransk-amerikaner som var medlemmar i den iranska oppositionsgruppen, rapporterar Associated Press (AP) och brittiska Daily Mail på onsdagen.

Doostdar medger att han hade rest från Iran till USA vid tre tillfällen sedan juli 2017 för att möta Ghorbani och ge honom order om hans aktiviteter på uppdrag av iranska regimens regering.

Ghorbani medverkade i en demonstration organiserad av PMOI/MEK i New York City i september 2017 där han fotograferade individer som deltog i protesten mot iranska regimen.

Han överlämnade bilderna och handskrivna anteckningar, som identifierade PMOI/MEK:s ledare med namn och position, till Doostdar i december 2017. Överlämningen skedde under Doostdars andra resa till USA och han fick 2000 dollar för uppdraget.

Bilderna och ett kvitto på 2000 dollar hittades gömda i Doostdars bagage när han var på väg tillbaka till Iran. Han erkände under måndagen att pengarna kom från hans handläggare inom iranska regimens regering.

Regimens spionage var riktade mot NCRI och PMOI/MEK

Federala agenter genomförde elektronisk övervakning mot männen efter tillstånd från en domstol sedan en tid tillbaka. Ghorbani och Doostdar diskuterade Ghorbanis planerade resa till Iran i mars 2018. Ghorbani erbjöd sig då att personligen ge detaljerade information om deltagarna i demonstrationen i New York under resan.

Doostdar ringde Ghorbani den 14 maj för att diskutera hemliga sätt som Ghorbani kunde använda för att skicka informationen till Iran, visar uppgifter från utredare.

Ghorbani deltog även i ett konvent till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran, “Iran Freedom Convention for Human Rights” i Washington DC i maj 2018. Han fotograferade under konferensens gång vissa talare och deltagare, däribland representanter för iransk-amerikanska delegationer från hela USA.

Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för Iranska nationella motståndsrådet i USA, Irans prodemokratiska oppositionskoalition där PMOI/MEK ingår, var ett av de främsta målen för iranska regimens spionage, visar domstolshandlingar.

NCRI var först att avslöja iranska regimens hemliga kärnvapenprogram i 2002. Den iranska oppositionskoalitionen har också avslöjat iranska regimens terrorism utomlands och MR-brott i Iran genom åren.

NCRI avslöjade tidigare i år att attacken mot två saudiska oljeanläggningar den 14 september kom på direkt order från regimens högste ledare, Khamenei.

Ghorbani berättade för Doostdar i december 2017 att han hade sett Jafarzadeh under demonstrationen i New York och att en annan deltagare förtjänade ”ett skott”.

”Jag var nöjd, men inte överraskad, när jag fick veta att de två männen var arresterade”, säger Jafarzadeh till AP.

”Iranska regimen är aktiv här under olika förevändningar, på olika sätt under de senaste åren och under årtionden om jag ska vara ärlig”, berättar Jafarzadeh till AP i en intervju. ”De kom undan med stort sett allt.”

”Detta uppmuntrade regimen så pass att den kände sig trygg i att den kan genomföra sådana aktiviteter här på amerikanskt territorium. Det är ett väldigt djärvt steg från iranska regimen”, tillägger han.

Agerade på uppdrag av iranska regimen och Rouhanis regering

Innan Doostdars första resa till USA identifierade hans handläggare inom iranska regimens regering Ghorbani med namn och bild. Han fick också veta att Ghorbani arbetade som servitör i en restaurang i Costa Mesa i Kalifornien under 20 år.

Doostdar medger att han kommunicerade med sin handläggare inom iranska regimens regering genom en annan medkonspiratör under resan till USA. Doostdars handläggare vidarebefordrade instruktioner, uppmuntrade honom och svarade på frågor som kom upp under hans uppdrag i USA, rapporterar AP.