Motståndsrörelsen

Två individer arresterade i USA för spionage mot iransk opposition

Amerikanska myndigheter åtalar två individer för att ha agerat som agenter för iranska regimen. Det meddelar amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande på sin hemsida på måndagen.

De åtalade är Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, 38-årig iransk-amerikansk medborgare, och Majid Ghorbani, 59 år, iransk medborgare bosatt i Kalifornien. De åtalas för att ha agerat för Irans regering genom att identifiera och samla information om amerikanska invånare och amerikanska medborgare som är medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI), skriver amerikanska justitiedepartementet.

Individerna åtalas även för hemlig övervakning av israeliska och judiska anläggningar i USA, enligt uttalandet.

“Doostdar och Ghorbani påstås ha handlat på Irans vägnar, bland annat genom att övervaka politiska motståndare och engagera sig i andra aktiviteter som skulle kunna riskera amerikanerna. Vi försöker ställa de åtalade till svars med deras arrestering och dessa anklagelser”, säger biträdande justitieminister, General Demers.

“Denna påstådda aktivitet visar fortsatt intresse för att rikta in sig på USA, liksom potentiella oppositionsgrupper aktiva i USA … FBI kommer fortsätta att identifiera och agera mot de individer som försöker engagera sig i olaglig verksamhet, på Irans vägnar, på amerikansk mark”, tillägger McGarrity, en högt uppsatt tjänsteman vid justitiedepartementet.

Doostfar reste till USA från Iran någon gång i juli 2017 för att samla in underrättelseinformation om enheter och individer som regeringen i Iran ansåg vara fiender till regimen. Detta omfattade israeliska och judiska intressen samt individer associerad med Folkets mojahedin (PMOI), en oppositionsgrupp som förespråkar störtande av den nuvarande iranska regeringen, enligt åtalet.

Ghorbani medverkade i en PMOI-demonstration i New York City i och omkring den 20 september 2017 där han fotograferade individer som deltog i protesten mot iranska regimen. Ghorbani träffade Doostfar några månader senare i Los Angeles efter att Doostfar återvänt från Iran och fick 2000 dollar i kontanter och försåg honom med 28 bilder från demonstrationen i New York. Han hade också identifierat individerna genom att skriva deras namn på bilderna.

Bilderna tillsammans med ett handskrivet kvitto på 2000 dollar hittades gömda i Doostfars bagage när han mellanlandande på en amerikansk flygplats på väg tillbaka till Iran i december 2017.

Åtalet säger också att Ghorbani reste till Iran i eller omkring mars 2018 efter att ha informerat Doostdar om att han skulle åka till Iran för en personlig briefing.

Ghorbani deltog senare i ett PMOI-relaterat konvent “2018 Iran Freedom Convention for Human Rights” i Washington DC i och omkring den fjärde maj. Han fotograferade under konferensens gång vissa talare och deltagare, däribland delegationer från hela USA, enligt amerikanska justitiedepartementets uttalande.

Doostfar ringde honom den 14 maj för att diskutera hemliga metoder som han borde använda för att skicka denna information vidare till Iran, tillägger uttalandet med hänvisning till åtalet.