Motståndsrörelsen, Nyheter

En av Europas mest efterlysta brottslingar lever i frihet i Iran

En av Europas mest efterlysta män lever i frihet i Iran. Det rapporterar nederländska dagstidningen De Telegraaf under helgen.

Den 41-årige marockanen Ridouan Taghi är ledare för ett stort nätverk som smugglar narkotika och vapen. Han är anklagad för flera brott däribland mordet på en iransk dissident, Mohammad Reza Kolahi Samadi, i Nederländerna i 2015. Det rapporterar engelskspråkiga Radio Farda, med hänvisning till nederländska medier.

Taghi är även anklagad för att ha hjälpt iranska regimens underrättelseagenter att döda andra iranska dissidenter i Europa.

Det nederländska justitiedepartementet har utlyst en belöning på 100,000 euro för uppgifter som kan leda till Taghis arrestering.

Nederländernas utrikesminister Stef Blok sade tidigare i år att det finns starka indikationer på att iranska regimens säkerhetsorgan var inblandade i mordet på 56-årige Kolahi Samadi, och mordet på en annan aktivist med nederländskt medborgarskap och iranskt påbrå, 52-årige Ahmad Molla Nissi.

Kolahi Samadi flydde Iran i 1981. Han anklagas för ett bombattentat mot partiet Islamiska republikens högkvarter i Teheran den 28 juni 1981. Flera högt uppsatta regimtjänstemän dog i attentatet däribland chefen för regimens rättsväsende och prästerskapets andre man vid tiden, prästmannen Mohammad Beheshti.

Ahmad Molla Nissi var från Irans arabiska minoritet och grundade en nationalist grupp som strävar efter en autonom arabisk region i Iran. Han sköts till döds i Nederländerna i 2017.

Den nederländska underrättelsetjänsten sade att en ny rapport visar att iranska regimens säkerhetsorgan kan ha varit inblandade i dessa mord.

Nederländerna utvisade två av iranska regimens diplomater i landet i juni förra året utan att kommentera fallen.

EU förde upp iranska regimens underrättelseministerium och två av dess tjänstemän på EU:s terroristlista i januari i år för inblandning i terrorism.

EU sade att de straffade planerade att döda iranska dissidenter i Europa och låg bakom ett misslyckat terrorattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i juni 2018. Sammankomsten var organiserad av Irans prodemokratiska oppositionskoalition, Iranska nationella måtståndsrådet (NCRI).

En av regimens diplomatterrorister, Asdollah Assadi, var arresterad och väntar nu på åtal i Bryssel för att ha planerat bombattentatet.

Albansk polis meddelade i förra veckan att den hade stoppat ett paramilitärt nätverk från iranska regimen som planerade terrorattacker mot medlemmar av den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), som är bosatta i Albanien.

Polischefen, Ardi Veliu, säger enligt AP att revolutionsgardets enhet för operationer utomlands drev “en aktiv terrorcell” som hade medlemmar från Folkets mojahedin som mål.