Motståndsrörelsen, Nyheter

Albansk polis: iransk opposition mål för Teherans terrorcell

Ett paramilitärt nätverk från iranska regimen planerade attacker mot medlemmar av den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), som är bosatta i Albanien. Det tillkännagav albansk polis på onsdagen, rapporterar Associated Press (AP) och andra internationella medier.

Polischefen, Ardi Veliu, säger enligt AP att revolutionsgardets enhet för operationer utomlands drev “en aktiv terrorcell” som hade medlemmar från Folkets mojahedin som mål.

Han gav inga detaljer kring den påstådda attacken eller om polisen hade gjort några gripanden, rapporterar AP.

“Två iranska säkerhetstjänstemän ledde terrorcellen från Teheran. Nätverket hade kopplingar till grupper i Turkiet som är involverade i organiserad brottslighet och använde tidigare medlemmar från Folkets mojahedin för att samla information i Albanien”, kungör polisen i ett uttalande på onsdagen.

Albanska myndigheter stoppade en planerad terrorattack mot den iranska oppositionsgruppens persiska nyårs firande i Tirana i mars förra året.

Den albanska regeringen utvisade iranska regimens ambassadör och en annan iransk diplomat från landet förra året efter anklagelser om olagliga aktiviteter som hotade Albaniens säkerhet däribland terrordåd riktade mot oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.

”Den albanska polisen och myndigheterna i Albanien avslöjade idag ytterligare information om en planerad terrorattack mot PMOI-medlemmar i mars 2018. Detta visar att prästerskapets samtliga fraktioner var inblandade i detta terrordåd”, sade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi i en konferens i Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen.

”Jag upprepar återigen att iranska regimens ambassader måste stängas … revolutionsgardet och dess terroriststyrka Quds-styrkan måste föras upp på [EU:s] terroristlista för att stoppa regimens terroristverksamhet”, betonade Maryam Rajavi i sitt tal till konferensen, där flera EP-ledamöter från Europaparlamentets olika politiska grupper deltog för att diskutera iranska regimens MR-brott.