Motståndsrörelsen

Samtliga Camp Liberty invånare förflyttade till Europa

Den sista gruppen av iranska oppositionsmedlemmar lämnade idag Camp Liberty för Albanien. Det skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett pressmeddelande på fredagen, den nionde september.

”Denna sista avgång markerar det framgångsrika slutet för processen att flytta medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI), utanför Irak, trots iranska regimens konspirationer, obstruktioner och hot, som fortsatte fram till den allra sista dagen”, skriver NCRI.

”Under de fyra och ett halvt år långa flyttprocessen flyttade lägerinvånarna i Camp Liberty till europeiska länder, däribland Tyskland, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Finland, Danmark, Belgien, Italien och Spanien. Nära 2.000 invånare har lämnat Irak sedan början av 2016”, tillägger NCRI.

Iranska nationella motståndsrådet beskriver detta som en stor seger för iranska folket and deras motståndsrörelse. Det påpekade att iranska regimen gjorde allt som stod i dess makt för att stoppa och förhindra PMOI-medlemmar från att lämna Irak.

Iranska regimens kampanj för att förgöra iranska oppositionen, Folkets mojahedin, i Irak inkluderade åtta dödliga attacker mot lägerinvånarna, två fall av gisslantagning, åtta år av omänsklig belägring av lägren Camp Ashraf och Camp Liberty samt falska arresteringsorder för närmare 1000 PMOI-medlemmar till Iraks rättsväsende och Interpol.

Uttalande från Mohammad Mohaddessin, ordförande för NCRI:s utskott för utrikesfrågor, om förflyttning av samtliga PMOI-medlemmar från Irak till Europa:

PMOI:s talesperson, Shahin Gobadi, om förflyttning av samtliga PMOI-medlemmar från Irak till Europa: