Nyheter

Iranska regimens terroristceller i Europa väntar på order

Den brittiska underrättelsetjänsten (MI6) varnar för att hemliga iranskstödda terroristceller i Europa står redo för att genomföra attacker i Storbritannien och i resten av EU om situationen i Persiska viken eskalerar, rapporterar Daily Telegraph, den 21 juli.

Iran utgör det största hotet mot Storbritanniens nationella säkerhet efter Kina och Ryssland, anser högt uppsatta underrättelsetjänstemän. Beslagtagande av det brittiskflaggade, svenskägda tankfartyget Stena Impero förstärker oron i brittiska säkerhetstjänsten, MI5, och MI6 över iranska aggressioner. 

Underrättelsetjänster anser att iranska regimen har organiserat och finansierat sovande terroristceller i hela Europa, däribland Storbritannien. Teheranregimen kan beordra dessa terroristceller att genomföra attacker som ett svar på en upptrappad konflikt i Periska viken.

Cellerna är kopplade till Iranstödda terroristgruppen Hizbollah, rapporterar Daily Telegraph. 

Brittisk polis och säkerhetstjänsten MI5 avslöjade en hemlig bombfabrik utanför London under hösten 2015 där terrorister från Hizbollah lagrade flera ton med explosivt material, rapporterade Daily Telegraph förra månaden. 

Myndigheterna genomförde även ytterligare räder mot fyra egendomar i nordvästra London och arresterade en 40-årig man misstänkt för förberedelse till terrorism. Mannen släpptes dock senare, enligt brittiska medier.

“Iran använder ombud och har kontroll över ett nätverk av individer som är kopplade till Hizbollah”, säger en källa till Daily Telegraph. Storbritannien beslutade att terroriststämpla Hizbollah i sin helhet i februari 2018. 

Iranska regimen “har Hizbollah-agenter som står redo att genomföra en terroristattack om en konflikt uppstår. Sådant är iranska hotet mot Storbritannien”, berättar källan för Daily Telegraph.

Terrorplottet 2015, som avslöjades förra månaden av Daily Telegraph, beskrevs som “ett väl organiserat försök att utföra terroristattentat”. Andra källor som pratat med Daily Telegraph säger att det fanns tillräckligt med explosiv material för att orsaka “mycket stora skador”.

Den Londonbaserade cellen var en del av en internationell plan från Hizbollah för att lägga grunden för framtida attacker. “Den var inte en isolerad cell”, säger källor till Daily Telegraph.

Iranska regimen försökte leverera ett halvt ton av sprängämnet TATP i diplomatiska paket med ett civilt plan till Paris för att genomföra en attack i staden, enligt brittiska tidningen Independents arabiska upplaga.

Attacken var tänkt att genomföras av en iransk underrättelsetjänsteman som arbetade vid regimens ambassad i Österrike sedan 2014. Men fransk underrättelsetjänst stoppade bombattentatet efter att myndigheterna arresterade ett belgiskt par av iranskt ursprung som hade sprängämnen i sin bil på väg till Paris. Paret var senare identifierade som Amir Sadoni och Nassim Nomeni.

En iransk diplomatterrorist, Asdollah Assadi, och fem andra personer greps i Belgien, Frankrike och Tyskland, misstänkta för att ha planerat ett bombattentat mot iraniernas stora sammankomst i Paris, den 30 juni 2018 för ett fritt och demokratiskt Iran.

Iranska regimens president Hassan Rouhani hotade västvärlden och Europa med terrorist och narkotikasmuggling förra året.

Svensk- och exiliranier har länge varnat för den växande hotbilden från iranska regimen mot iranska regimkritiker och aktivister i Sverige. Denna hotbild och regimens spionage mot svensk- och exiliranier växer samtidigt som folkliga protester mot regim i Iran fortsätter och hotar prästerskapets överlevnad. 

Säpochefen Klas Friberg varnade i början av året för nytt spionhot i Sverige och uteslöt inte att agenter från främmande stater kan planera och genomföra mord på svensk mark. I en intervju med Aftonbladet pekade han ut framförallt Ryssland, Kina och Iran som de tre länder som är mest aktiva när det gäller spionage mot och i Sverige.