Engagemang

Stödaktioner i Sverige för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), organiserade stödaktioner i Göteborg och Malmö under lördagen, den 13 april, för att visa sitt stöd för de pågående folkliga protesterna mot prästerskapets styre i Iran.

Deltagarna visade för tredje veckan i rad solidaritet med översvämningsoffren i Iran som fortfarande väntar på hjälp från regimen och myndigheterna. Det har gått nästan en månad sedan stora översvämningar förstörde flera städer i 26 av Irans 31 provinser. Flera städer riskerar fortsatt översvämningar efter kraftig regn, enligt regimens senaste varningar.

Brist på hjälpinsatser samt förnödenheter ledde i förra veckan till regimkritiska protester i den södra staden Ahvaz, en av de värst drabbade städerna. Rouhanis regering och regimens ansvariga myndigheter fortsätter att ignorera folket i de drabbade områdena som idag förlitar sig helt på hjälp från civilsamhället. Regimen stoppar även utländska journalister från att besöka de drabbade områdena och tala med översvämningsoffren, enligt rapporter från Iran.

Stödaktion i Malmö för folkliga protester i Iran, den 13 april

Bild 7 av 7

Svensk- och exiliranier uppmanade regeringen och EU att stödja iranska folkets krav på en demokratisk förändring i Iran genom att anta en mer beslutsam politik gentemot prästerskapet. De uppmanade regeringen och UD att stödja Irans demokratiska oppositionskoalition, NCRI, samt erkänna iranska folkets rätt att avsätta den religiösa diktaturen.

Svensk- och exiliranier välkomnade USA:s beslut att terroriststämpla revolutionsgardet samt EU:s beslut att förlänga sanktioner mot människorättsförbrytare i Iran med ytterligare ett år.

Deltagarna uppmanade regeringen att kräva ett liknande beslut från EU för att bemöta det växande hotet från iranska regimen och revolutionsgardet mot regimkritiker i och utanför Irans gränser.