Nyheter

Regimen oförmögen att hjälpa översvämningsoffren i Iran

Iranska regimens budget för nästa år räcker inte till för att hjälpa översvämningsoffren och bygga upp de drabbade provinserna. Det erkänner talmannen för regimens parlament på torsdagen.

“Budget för det nya året kommer inte räcka till för att täcka skadorna och regeringen bör söka efter nya resurser”, sade Ali Larijani, talman för regimens parlament, enligt Reuters.

26 utav Irans 31 provinser är drabbade av översvämningar och kraftiga regn sedan 19 mars, däribland runt 1900 städer och byar, rapporterar Reuters. Tiotusentals har tvingats fly sina hem och många har blivit hemlösa

Hjälpinsatser till de drabbade områdena kommer sannolikt att dröja och förbli en utmaning för regimens myndigheter under de kommande månaderna, enligt regimens egna och internationella medier.

Ett videoklipp publicerat på sociala medier visar just på regimens ovilja och oförmåga att hjälpa folket i de drabbade områdena.

Befälhavaren för revolutionsgardets markstyrkor Mohammad Pakpour hörs i klippet rapportera från ett av de drabbade områdena.


“Det finns många problem! Inga hjälpinsatser, ingen samordning, inga regeringstjänstemän. Folket är arga!”, rapportera Pakpour till stabschefen för regimens försvarsmakt, brigadgeneral Bagheri, per telefon.

Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, uppmanande iranska folket att sluta upp i nationell solidaritet och samarbeta för att hjälpa varandra och de drabbade områdena oberoende av regimen.


Ledaren för den iranska oppositionen sade att regimen är högst ansvarig för denna naturkatastrof.

“Armens, revolutionsgardets och regeringens resurser och anläggningar bör göras tillgängligt för allmänheten. Regimen måste även öppna vägen för internationellt bistånd och internationella hjälpinsatser som den har vägrat göra hittills”, sade Maryam Rajavi enligt ett uttalande från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) den andra april.

Översvämningarna har orsakat Irans jordbrukssektor förluster på närmare 350 miljoner dollar enligt tidiga uppskattningar baserade på den inofficiella växelkursen (135,000 rials för en dollar), rapporterar regimens nyhetsbyrå IRNA genom att citera chefen för jordbruksdepartementets krishantering, Mohammad Mousavi.

Samtidigt växer det folkliga missnöjet mot regimen, särskilt i de drabbade områdena, efter att Rouhanis regering och regimens myndigheter inte skickat hjälpinsatser till de drabbade.

Revolutionsgardet öppnade eld mot boende i drabbade byarna runt Susangerd och Dashte Azadegan i Khuzestan provinsen, enligt rapporter från Iran på onsdagen. En dödades och flera andra skadades allvarligt under attacken.

Invånarna attackerades sedan de försökte stoppa revolutionsgardet från att öppna de tillfälliga dammar som de hade byggt för att skydda sina gårdar mot stigande vattennivåer. Dammarna hotade revolutionsgardets oljebrunnar i området genom att leda vattnet mot oljebrunnarna.

Krisen har även ökat spänningarna mellan regimens president Rouhani och revolutionsgardet i landet. Bägge sidor riktar offentliga attacker mot varandra över hanteringen av översvämningarna och dess konsekvenser.

Regimen skyller i sin tur de bristfälliga insatserna på amerikanska sanktioner i ett uppenbart försök att samla politiska poäng under katastrofen. Detta medan myndigheter mobiliserar revolutionsgardet och andra repressiva säkerhetsorgan för att stoppa folkliga missnöjesyttringar i de drabbade områdena.

USA uttryckte dock sitt stöd till iranska folket och översvämningsoffren. USA:s utrikesminister sade i ett uttalande att landet står redo att hjälpa och bistå iranska folket genom internationella Röda korset.

“Dessa översvämningar visar återigen på iranska regimens misskötsel av stadsplanering och katastrofberedskap. Regimen skyller på utländska krafter när det i själva verket är deras vanstyre som har lett till denna katastrof. [Regimen] fängslar miljöaktivister för att de försöker hjälpa Iran förbereda sig för just sådana problem”, sade USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, i ett uttalandet den andra april.