Engagemang

Stödaktion i Sverige i solidaritet med översvämningsoffer i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), visade solidaritet med iranska folket som drabbats av stora, dödliga översvämningar sedan mitten av mars.

Stödaktioner organiserades för andra veckan i rad i solidaritet med översvämningsoffren i Iran i Stockholm, Göteborg och Borås på lördagen.

Stödaktion i Borås i solidaritet med översvämningsoffer i Iran

Bild 1 av 9

Stödaktion i Borås i solidaritet med iranska folket som drabbats av dödliga översvämningar under de senaste dagarna, den sjätte april.

Deltagarna fördömde iranska regimen för repressiva åtgärder mot invånare i de drabbade områdena och för att inte hjälpa översvämningsoffren.

Svensk- och exiliranierna ställde sig bakom uppmaningen från NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, till iranska folket att samarbeta för att hjälpa varandra, och i synnerhet folket i de drabbade områdena, oberoende av regimen.

Ali Larijani, talman för regimens parlament, erkände i veckan att regimens budget för nästa år räcker inte till för att hjälpa översvämningsoffren och bygga upp de drabbade provinserna.

Samtidigt växer det folkliga missnöjet mot regimen, särskilt i de drabbade områdena, efter att Rouhanis regering och regimens myndigheter inte skickat hjälpinsatser till de drabbade.

Revolutionsgardet öppnade eld mot boende i drabbade byarna runt Susangerd och Dashte Azadegan i Khuzestan provinsen, enligt rapporter från Iran i veckan. En dödades och flera andra skadades allvarligt under attacken.

Regimen skyller de bristfälliga insatserna på amerikanska sanktioner i ett uppenbart försök att samla politiska poäng under katastrofen. Detta medan myndigheter mobiliserar revolutionsgardet och andra repressiva säkerhetsorgan för att stoppa folkliga missnöjesyttringar i de drabbade områdena.

Krisen har även ökat spänningarna mellan regimens president Rouhani och revolutionsgardet i landet. Bägge sidor riktar offentliga attacker mot varandra över hanteringen av översvämningarna och dess konsekvenser.