Nyheter

Iran: Flera städer evakueras som en följd av fortsatta översvämningar

Iranska myndigheter beordrar flera städer att evakuera som en följd av fortsatta översvämningar som har drabbat landet hårt i de senaste veckorna. I provinsen Lorestan i västra Iran där läget i ett flertal städer uppges vara kritiskt, rapporterar iransk statlig tv från regionens huvudstad Khorramabad. Enligt rapporten har vattnet på vissa ställen stigit så mycket som tre meter.

https://youtu.be/W9goIAgv83Q

Kommunikationen i stort sätt är utslaget. Tågtrafiken i länet blev helt utslagen och många vägar i länet.

Även järnvägslinjen som binder samman landets huvudstad Teheran med den södra delen av landet är blockerad på grund av översvämningarna.

Telefonerna funkar inte, radiokommunikation ligger nere och ingen vet vad som händer om andra städer eller byar, vägar är översvämmade och att helikoptrar har svårt att lyfta på grund av det dåliga vädret, enligt uppgifter till FFFI

Även flygplatsen i Khorramabad uppges vara översvämmad och avskärmar därmed regionens främsta flygförbindelse från resten av landet.

Stora delar av Iran har drabbats av svåra översvämningar under de senaste veckorna.

21 provinser har drabbats däribland Lorestan, Khuzestan, Sistan-Baluchestan, Esfahan, Bushehr, Ilam, Kermanshah och Golestan. Flera hundra har omkommit och många har skadats, enligt rapporter från flera iranska städer.

Översvämningarna har hittills krävt många dödsoffer och drabbat miljoner människor runtom i Iran. Folk har tvingats fly sina hem och undan vattenmassorna som orsakat stora förödelse i flera städer.

Minst 45 personer har dött i översvämningarna enligt regimen men antal döda är betydligt fler enligt uppgifter som cirkulerar på sociala medier.
Tiotusentals har förlorat sina hem och på landsbygden har många även förlorat hela sin inkomst.

Rouhanis regering och högt uppsatta regimtjänstemän skyller katastrofen på varandra och försöker samla politiska poäng istället för att hjälpa folket i de drabbade områdena. Påståendet från regimens utrikesminister Javad Zarif om att amerikanska sanktioner förvärrar situationen är det senaste i raden av dessa lömska försök.