Mänskliga Rättigheter

HRW kritiserar iranska regimen för omfattande arresteringar

Human Rights Watch (HRW) kritiserar iranska regimen för omfattande arresteringar av demonstranter och aktivister. Kritiken kommer i samband med att människorättsgruppen släpper 2019 års årliga rapport om människorättskränkningar i världen.

HRWs rapport hänvisar särskilt till tusentals arresteringar under förra årets regimkritiska protester över hela Iran.

Rapporten är baserade på händelser i Iran under 2018 där folkliga protester mot regimen och strejker spred sig över hela landet. Den uppmärksammar även arresteringar av miljöaktivister som anklagas för att vara utländska spioner samt kvinnorättsaktivister som protesterade mot prästerskapets obligatoriska klädkod.

HRW fördömer i sin rapport regimens skugglika säkerhetsapparat och repressiva rättsväsende, som åtnjuter ansvarsfrihet, för att vara delaktiga i att kränka mänskliga rättigheter.

“Säkerhetsstyrkor och rättsväsendet har svarat på dessa protester med godtyckliga massarresteringar följt av orättvisa rättegångar med allvarliga brister”, skriver HRW i sin rapport.

Amnesty International (AI) kritiserade iranska regimen i en egen rapport i förra veckan och noterade att över 7000 individer hade frihetsberövats förra året i Iran.

AI:s rapport säger att 2018 var ett år av skam för iranska myndigheter och dokumenterar flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter.