Andra nyheter

FN:s narkotikakommission ger iranska regimen topposition

Iranska regimens ambassadör till FN:s narkotikakommission (CND) har valts till kommissionens första vice ordförande. Kazem Gharibabadi utsågs även till chef för CND:s generalkommitté vid kommissionens senaste möte, rapporterar regimens medier på lördagen.

FN:s narkotikakommission grundades 1964 och har 53 medlemmar. CND är den viktigaste internationella organisationen när det gäller den internationella politiken mot olagliga droger och narkotika.

Det faktum att Teheranregimens representant ges ett toppjobb inom FN:s narkotikakommission är ett hån mot omvärlden och bortser helt regimens roll i narkotikasmuggling och spridning av droger i Iran.

Regimens president Hassan Rouhani hotade omvärlden med terrorism och spridning av droger i samband med en ”anti-terroristkonferens” i Teheran under helgen.

I november beslagtog den italienska polisen 270 kg heroin gömd ombord på ett fartyg från Iran. Lasten hade fraktats från den iranska hamnen i Bandar Abbas och fraktades genom flera europeiska städer innan den nådde den italienska hamnen i Genua den 17 oktober, sade italienska polisen i en presskonferens den nionde november.

FFFI har tidigare rapporterat om iranska regimens aktiva roll i framställning och smuggling av droger. Regimen tjänar miljarder dollar på den olagliga verksamheten och använder pengarna till att finansiera den paramilitära styrkan, revolutionsgardet, terrorism, sitt robotprogram samt exportera vapen till andra länder i regionen.

USA införde i 2012 sanktioner mot en ledande medlem i revolutionsgardets Qods-styrka för hans inblandning i narkotikasmuggling.

Minst tre miljoner av Irans 23 miljoner ungdomar missbrukar droger och 10% av missbrukarna i landet är kvinnor, enligt regimens egna statistik. De flesta avrättningarna i Iran sker för narkotikabrott och narkotikasmuggling.

FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC) har tidigare kritiserats för sitt ekonomiska stöd till iranska regimen.