Opinion

Iranska folkets uppresning för demokrati

Folkets uppresning i Iran som ledde till massprotester över hela landet har många orsaker. Regimens korruption, arbetslöshet, fattigdom, orättvisor, brist på mänskliga rättigheter, demokrati och även brist på frisk luft att andas, mat och vatten, vilka är människans grundläggande behov, är några exempel.

Det är många utomlands som nu undrar vad är alternativen till denna religiösa diktaturregim som är världens främsta statliga sponsor av terrorism.

”Död år Khamenei”, ”Död åt Rouhani” skanderade folket från första dagen under de stora massdemonstrationerna i landet. Dessa slagord visade att reformisternas tid är också över.

Från demonstrationernas andra dag i Mashhad, Irans andra största stad, anklagade regimens högt uppsatta tjänstemän däribland Khameneis representant i staden Mashhad, prästmannen Alamolhoda, iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI), för att organisera det folkliga upproret.

Vem kan tala om sin fiende bättre än så? PMOI förkastade iranska regimens konstitution baserad på ”Velayate Faghih”, prästmännens absoluta makt i alla frågor som infördes av den Islamiska republikens grundare, Khomeini, efter 1979 års revolution när han usurperade makten.

PMOI:s ledare, Massoud Rajavi böjde sig inte framför Khomeini och kysste aldrig hans hand. Massoud Rajavi accepterade aldrig Khomeinis religiösa envälde i Iran. Detta gjorde att Khomeini erkände att prästerskapets fiende är varken i väst eller i öst utan finns här i landet! Men idag skanderar folket på gatorna att ”vår fiende är här [i Iran], De (Mullorna) ljuger att det är USA!”. Detta betyder att folket ser regimen som deras största fiende.

Därmed är alla inom iranska regimen överens om att PMOI, som är en drivande kraft inom Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), Irans oppositionskoalition som strävar efter ett fritt och demokratiskt Iran, ligger bakom de regimkritiska protesterna.

Efter upproret i januari har demonstranterna varit mer beslutsamma. Under de första veckorna brände folk bilder på både Khomeini och Khamenei i mer än 60 tillfällen, enligt regimen och dess statliga medier.

Det pågår fortfarande strejker inom flera olika yrkesgrupper samt bland universitetsstudenter och andra samhällsgrupper. Iranska valutan stört dyker i värdet på grund av mullornas valutapolitik och detta har bidragit till katastrofala prisökningar på råvaror och andra förnödenheter.

Den sociala och ekonomiska situationen, regimens oförmåga att uppfylla folkets grundläggande krav samt ökad internationell isolering av regimen är några orsaker som leder till att prästerskapets störtning.

Eftergiftspolitikens misslyckande att bättra regimens beteende samt förbindelsen mellan iranska motståndsrörelsen (NCRI), och iranska arbetare och de fattiga i Iran kommer att påskynda regimens fall.

Därför planerade iranska regim en terroroperation mot iranierna stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris Villepinte, den 30 juni.

Terrorattacken var inte bara riktade mot den iranska oppositionskoalitionen, NCRI, i Europa utan även mot ledamöter och framstående politiker och personligheter från världens fem kontinenter som deltar varje år för att visa solidaritet och sympati med iranska folket som lider under prästerskapets styre.

Denna terrorattack får inte ignoreras eftersom det omfattade fem europiska länder. Det behövdes ett samarbete mellan belgiska, franska och tyska myndigheter för att stoppa attacken, länder där ledarna förespråkar eftergiftspolitik.

Den iranska oppositionen och svensk- och exiliranier som deltog i sammankomsten i Paris begär att regimens diplomatterrorist, Asdollah Assadi, ska utlämnas till Belgien så snabbt som möjligt för att åtalas i landet. Han arresterades i Tyskland för att planera den stoppade terrorattacken.

Att gå med på eftergiftspolitiken och ge efter för prästerskapets påtryckningar, ökar bara dimensionerna av regimens terrorism, särskild på europeisk mark. Det är dessutom en grov kränkning av europeiska medborgares rättigheter och ett brott mot EU:s lagar. Detta kommer prästerskapet att tolka som ett grönt ljus för att fortsätta sina terroristoperationer i EU.

Enda sättet att hindra detta är att ställa regimen till svars för denna terrorattack genom att åtala dess terroristdiplomat.

Det är inte första gången som iranska regimens terrorister åtalas för grova terrorattacker i Europa och varje gång visade det sig att regimens ambassader i Europa ligger bakom dem. För att stoppa dess terrorhandlingar bör EU-länderna stänga iranska regimens ambassader i hela EU i en gemensamt åtgärd.

Afsaneh Oskouei
13/7-2018