Engagemang

Svensk- och exiliranier protesterar mot iranska regimens spionage i Sverige

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) höll manifestationer i Stockholm, Göteborg och fler andra städer under lördagen mot iranska regimens spionage och terroristaktiviteter mot regimkritiker och iranier i Sverige.

Iran är ett av de länder som bedriver underrättelseverksamhet i Sverige. Det är ingen hemlighet att iranska ambassaden i Stockholm kartlägger, övervakar, trakasserar och hotar människor med persisk bakgrund i Sverige däribland oppositionella och flyktingar. Iranska regimen fortsätter även att utsätta Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni.

Belgiska och franska myndigheter stoppade ett välplanerat bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris den 30 juni, skrev FFFI i ett uttalande den nionde juli.

En iransk diplomatterrorist, Asdollah Assadi, och fem andra personer greps i Belgien, Frankrike och Tyskland för misstänkta kopplingar till det planerade attentatet enligt ett gemensamt uttalande från belgiska federala åklagarmyndigheten och säkerhetstjänsten.

Hundratals svensk- och exiliranier fanns bland tiotusentals iranier från hela världen som hade samlats i Paris den 30 juni för att stödja iranska folkets pågående protester mot regimen i Iran och deras legitima motståndsrörelse, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Hundratals parlamentariker, framstående politiker, tidigare ministrar och människorättsadvokater från Europa, USA och Mellanöstern deltog också i sammankomsten.

Deltagarna krävde att regeringen fördömer iranska regimens terroristaktiviteter mot oppositionella i Europa och spionage mot svensk- och exiliranier i Sverige.

De krävde även att UD kallar upp regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot det planerade bombattentatet mot oppositionella i Paris samt spionage och påverkansoperationer i Sverige bland annat mot svensk- och exiliranier.

Deltagarna uppmanade regeringen och UD att minska de diplomatiska relationerna med Teheran genom att utvisa Teheranregimens diplomater från Sverige och stänga prästerskapets ambassad i Stockholm mot bakgrund av hoten mot svensk- och exiliranier och regimkritiker.