Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Rättegång mot iransk man misstänkt för 1988 års massaker i Iran inleds i juni

Rättegången mot en iransk medborgare, Hamid Nouri, misstänkt för folkrättsbrott i Iran, börjar den åttonde juni i Stockholm, enligt uppgifter till FFFI.

Hamid Nouri arresterades i mitten av november 2019 på Arlanda flygplats. Han har suttit häktad av Stockholms tingsrätt sedan dess i väntan på en rättegång.

Han är på sannolika skäl misstänkt för folkrättsbrott, grovt brott, och mord under perioden 28 juli 1988 och 31 augusti 1988 i Teheran Iran, enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten, den 13 november 2019.

Den svenska åklagarmyndigheten har under tiden samlat bevis och förhört vittnen i fallet som berör den uppmärksammade massakern på tusentalspolitiska fångar i iranska fängelser i 1988.

Regeringen beslutade den 22 december förra året att åklagaren får väcka åtal mot Hamid Nouri. Det visar handlingar i ärendet som FFFI begärde att få ut från regeringen.

Lagen kräver ett förordnande av regeringen eftersom anklagelserna mot iranske medborgaren Hamid Nouri avser brott begångna i ett annat land.

Rättegången en stor seger för iranier

Rättegången är en stor seger för offrens familjer och iranier som sökt sanningen och rättvisa under nästan tre decennier. Det är också första gången som en tidigare regimtjänsteman åtalas för inblandning i 1988 års massaker på politiska fångar i Iran.

En stor majoritet av de 30 000 politiska fångar som regimen avrättade var sympatisörer och medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Folket Mojahedin (PMOI).

Bland dem som lämnat vittnesmål finns anhöriga till offren, överlevare och tidigare politiska fångar i Sverige och andra europeiska länder.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) sade i ett uttalande i december 2020 att flera tidigare politiska fångar och medlemmar från oppositionen PMOI bosatta i Albanien har i flera dagar vittnat i förhör med den svenska åklagaren under insyn av den albanska åklagarmyndigheten.

Vittnen i fallet identifierade Hamid Nouri som assisterande åklagare för Gohardasht-fängelset i Karaj och en av de åtta medlemmarna i “dödskommittén” i detta fängelse under massakern på politiska fångar sommaren 1988.

Rättegången i Sverige öppnar vägen för en FN-utredning

I september förra året skickade en grupp MR-experter från FN ett gemensamt brev till regimens regering i Iran där de krävde att den åtalar de ansvariga för 1988 års massaker. Om detta inte sker, varnade MR-experterna, kommer vi att uppmana till inrättande av en internationell utredning.

FN:s MR-experter, bland dem FN:s särskilde rapportör för Iran, krävde även att regimen slutar hota och trakassera offrens familjer och de i Iran som kräver sanningen och rättvisa.

Rättegången i Sverige öppnar vägen för en oberoende, internationell utredning av massakern med mål att ställa de ansvariga inför rätta i en internationell domstol.

Flera av de ansvariga åtnjuter straffrihet och har genom åren blivit belönade med ledande positioner inom regimen och ministerposter. Några av dem är nuvarande chef för regimens så kallade rättsväsende Ebrahim Raisi och nuvarande justitieminister Alireza Avaei.

Åtalet mot Hamid Nouri i Sverige är ett första steg mot att få slut på denna straffrihet och ställa regimen till svars för dess systematiska MR-brott och kränkningar.

Amnesty International har vid flera tillfällen under senaste året uppmanat internationella samfundet att inte blunda för 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i Iran.